:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Tuesday, August 31, 2010

gedik

ntah dari sape die belajar tulis sms macam tuh pon aku tak tau...gedik sungguh bunyiknye...."aq tgk gamba kaw dalam paper skowla aq..mencapap jea kaw...."...ntah nape aku rasa orang yang tulis eja macam tuh gedik...dik,sumpah kau gedik..mane lah dia belajar...confirm lah bukan dari kakak dia..mane mungkin lah...kakak dia kan kacak...kan MOFASAD kan??selekeh betul lah bile mofasad buat entry pegi capture gambar salam perantauan tuh...cisss kek betul mamat tuh.....mane-mane makwe silalah pergi ngurat mofasad dan betulkan balik otak die..kasi center sikit..hakhak..

hari ni merdeka....ye semua orang tau....hari ni negara kita sambut kemerdekaan yang ke 53...sekaligus mengingatkan aku pada mak dan abah...mereka pula sudah mencecah 54 tahun......semakin tua mereka....tapi.....abah masih gigih buat overtime...hari cuti pon abah kerja....jauh disudut hati aku ni..aku sedih dengan abah...abah dah banyak bersabar dengan perangai anak-anak lelaki mereka...mak dah berapa kali menangis kerana perangai anak-anak lelaki mereka juga.....apalah kudrat aku untuk mengubah segalanya....sungguh apa yang termampu aku lakukan....aku buat demi kebahagiaan keluarga kita......airmata menitis lagi terkenang keluarga..terkenang bermacam-macam peristiwa..dan yang pastinya.....aku sendiri menyorokkan sesuatu dari mereka semua....aku berkorban demi keluarga kita semata..biar tiada siapa tahu...biar aku saja yang menanggungnya...."celaka",marah hati kecilku........

teringat pula aku pada 31 ogos setahun yang lalu...ada sesuatu aku coretkan sempena kemerdekaan...namun ianya tentang kemerdekaan jiwa.........sekadar membaca balik tulisan kenangan diesoksemalam yang ditulis pada 31 ogos 2009...

31 ogos kali ini,
aku rasa sedikit berbeza.
Bangun pagi tadi..aku terus keluar.
berjalan meneruskan langkah..sambil bertanya khabar sang hati..

" hati,apa khabar kamu hari ini..negara kita menyambut kemerdekaan.adakah kau mengerti hati?adakah kau rasa kemerdekaan itu??"

sebaliknya,hati pula yang bertanya...
"kesedihan...adakah kau sudah tamat menjajahku....."

hati terus meminta mata menemani..lalu mata hadiahkan tangisan buat hati,katanya,

"hey hati!hari ini negara kita merdeka!!aku tahu kau tidak dapat melihat kemeriahannya kerana kau jauh didalam sana.tapi hati,kau istimewa..engkau tidak buta.kau dapat merasakan apa erti kemerdekaan itu lebih dari apa yang dapat aku lihat..."

pujuk si mata lagi..

"hati...ayuh..merdeka kan dirimu...tamatkanlah penjajahan si durjana kesedihan itu...."

errrrrkkkkkkkkkk....ok stop stop stop...ape merepek ni??????iskkkk....eh jom masak..tau tak cooking tuh best giler??tau???hakhak...hari ni buat karipap dengan buger malaysia....yeay!!!

bahan-bahannya ye akak dan abang..

HASILNYA.....
 
 

 nak komen boleh...tapi jangan komen kuih tuh yerk..heeeeeeeeeee.....
entry macam rojak.............

31 comments:

Dyna Yvonne said...

sedap jek aku tgk kuih2 ko tuh..hehe

::cdot the dot:: said...

burger malaysia yg ada sambal kat dlm tuh ye mut...


mcm nen ko la mut...kiut kiut...comey..comey....kecik..kecik...

naz said...

alahai comel nya rakyat malaysia seorang ni. semangat itu yang kita mahu! kuih u tu kalau boleh send. tolong lah hantar sini sikit haha salam kemerdekaan dari rakyat kepada rakyat:)

beautiful_rose said...

adeh lapa aku tengok kuih tu...
mai anta sini sikit lumut
aku nak buat makan sahur... =p

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

Hahaha..

gelak je baca komen cdot the dot tu..

hahaha...

xleh blah betul..

Adjeng Puteri said...

mut, kau pandai buat karipap? *kagum* ajar aku buat beger msia tuh. sedap siot!

kazen2 aku bawah 18taun je yg suka sms gedik camtuh. aku dah gibab dah nak paham sms dia. dpt terus delete je. buang masa buka, xphm pun...

gee carmen said...

lumut,hati aku masih belum merdeka.aku cuba utk memerdekakan hati aku sendiri,tp aku semakin tewas.sukarnye.tolong aku lumut!

Ryoki said...

cik mumut.... montel gler burger mesia... hahaha... org mkn burger mekdi... baru kacak... hahahah....

btw, ati cik mumut dh bebas ker??? tkder ker knight in shining armor datang tulun cnthnya cm incikmofasad ker... hakhakhak....

kiba said...

gua boleh buat burger malaysia lagi perfek dari lu. hmph! -abgkantin-

cEro said...

nak komen kuih jugak...
nmpak sdap kuih tuu....
hehehee

Fiq said...

gamba kiut punye masok paper. klu mofasad tak letak, tak bce pon paper uh.



harap2 kesedihan tamat menjajah hati kita okayh..

FatinZol said...

arh lumut....

hati aku pun nk merdeka jugak nih...

berjuang lagi..lagi dan lagi....

tira hashim said...

saya nak sangat hati saya merdeka..uh..tak suka betol kena jajah dengan perasaan yang bukan2..huhu

ber_u_wang said...

cdot ko buat pose uncle kurus tau...

¶A.K.I¶ said...

ko nmpak kacak dgn picture dlm paper tu lumut!! hahahaha

¶A.K.I¶ said...

masak2 xpos pon kat ak kan kan!!!

¶A.K.I¶ said...

n3 atas....
aku suka bait2 ayt tu.....

[z@ck] said...

kasi resepi burger malaysia boleh?

lotikus disarimankan said...

mcm nak paranawei je kalo bc mesej ditaip mcm itu.habis berselirat wayar dalm otak menafsir..
asal kuih itu nampak kecik-kecik aje

o kambeng hitam o said...

lumut, pndai kau msk. pttlah mopasad sampai cari gambarkan kat surat kabar. keh keh keh :P

GaDis CoMeL said...

memang ko ek dalam paper salam perantauan tu? haha

sweetty said...

masa di perantauan rajin dan pandai je masak, tapi bila balik m'sia mak suruh masak jawapannya: penat, orng masak x sedap, rindu masakan mak la, bla.. bla.. bla, boleh!

ard said...

kuih kuih kuihhhhhhh
laparr.. heheh

Lumut Pagi said...

saudaraku lumut..

:)


*saja singgah nak senyum je*

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

mut..ada gadis nak farid..tapi farid jaul mahal..katanya gadis tu tak secantik opraf winfrey..

damn la...

asal kuih terakhir tu mcm big mc..

KERAK NASI said...

sy knal la cero tu. nape?

E.d.Y said...

nak jugak komen pasal makanan...

tergoda beb

nemo said...

woi!! tu je nak cakap.

aku nak cakap kat entri atas tu tp xjmpe ikan dilautan. dorg sesat kot!

(^_^)

pisau belati said...

pandai memasak kamu ya =)

Robot Baik said...

kuih-muih~
menjuih bibir den menengoknyer..

.alie. said...

burger mesia itu agak mengoda saya la sis...


nak jugakkkk!!!!1