:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Friday, November 26, 2010

seperti hidup segan mati tak mahu.

begitulah perjalanan blog hijau ini..seperti hidup segan mati tak mahu.....

letak gambar sekeping boleh??.......


kewujudan blog ni adalah selepas kematian esoksemalam suatu ketika dulu..tapi tiba-tiba apabila esoksemalam sudah jauh aku tinggalkan...dia datang balik kata masih hidup...dia belum mati..aku rasa tak percaya..kerana time tuh aku sudah ada teratak hijau ni...tapi takkan aku nak buang yang baru apabila yang lama menagih kasih kembali..??ok aku merepek...

Monday, November 22, 2010

arak haram,babi haram....tapi ramai minum arak tak pula makan babi.

aku punya pelbagai jenis kawan..............dari yang ada mak ayah,tak ada mak ayah,anak terbuang mahu pun anak hartawan....aku kawan dengan banyak jenis manusia...sebab aku suka...........

bila kita kenal ramai orang..kita akan kenal banyak perangai..kita akan tahu banyak masalah..kita akn didedahkan dengan bermacam jenis perihal kehidupan.......dulu,aku dengar orang cakap "jangan berkawan dengan budak rosak akhlak....pilih kawan baik-baik"...bila dengar orang cakap macam tuh..aku selalu deny.biasalah budak denial macam aku ni....bukan ape aku pelik mana plak kau tahu akhlak die dah rosak and akhlak kau sempurna??bagi aku kawan je lah dengan sape-sape..baru ada banyak sikit warna dalam kehidupan kau..baru ada masalah sikit untuk kau pikirkan.....baru hidup namanya...

ok tukar topik lah.macam rasa nak sambung nanti je...em ramai orang islam minum arak.setuju???cuba kau pikir punyalah banyak lagi air dalam dunia ni..arak gak kau kejar....ok kenapa ramai orang islam minum arak tapi tak ada plak isu ramai orang islam makan babi.....

kawan aku cakap...sebab orang yang minum arak tuh tak nak makan babi sebab itu sedara mereka.......sekian.

Saturday, November 20, 2010

terlalu remeh tahu??

ini hal sambut besday..ingat tarikh lahir orang...dan seangkatan dengannya....kalau anda berkawan dengan aku....aku ini bukan jenis kawan yang baik dari segi mengingatkan tarikh anda dilahirkan ke muka bumi ini..seriously..aku sangat lemah untuk ingat besday orang........

dan apa yang buat aku rasa tak best dan rasa macam.."hek eleh..tak payah mende remeh nak dikecohkan.."..apabila ada diantara kita-kita yang anggap kalau orang tak ingat besday mereka..tak wish pada mereka..tak buat suprise or wat-so-ever.....terus dilabelkan sebagai bukan kawan sejati..kawan tak ada hati..kawan lupa diri (ade ke??)..haha..jangan lah begitu..apa penting sangat untuk semua kawan-kawan kau wish pada hari lahir kau?? (padahal ingat pon sebab tengok facebook ye dak??).

benda ni sebenarnya fenomena jer...yup ada beberapa orang yang aku betol-betol ingat besday dia..tapi aku rasa less than 20 orang kot yang aku ingat termasuk family members...aku ni dari dulu lemah btol nak care pasal besday2 ni...so bile aku tengok benda ni kononnya macam "fenomena" bila kita MESTI ingat besday mereka so aku pon try ler nak improve diri aku agar ingat besday orang dengan jayanya...tapi still tak bleh dowh....kadang-kadang tuh kita memang betol-betol busy terlepas tarikh..lepas tuh mula lah kawan kita akan kata.."dia tak ingat pon kat aku.."..."tak wish aku pon.."...mungkin benda macam ni berlaku apabila kau dan kawan kau sangat rapat gile sangat lah......tapi kawan kau tak sedar..apa penting sangat nak wish bagai masa besday dia tuh.......sedangkan kau selalu sertakan dia dalam doa kau......

ok ini fenomena buat surprise...aku suke buat-buat surprise ni..tapi bagi aku kalau nak buat surprise btol-btol surprise bialah 5 tahun sekali ke..10 tahun sekali ker....sebab kalau kau buat surprise tiap-tiap tahun..ape ke lembabnya orang yang disurprisekan tuh tak bleh nak detect kau nak buat surprise??tah-tah dia dah tau dah..so die pon buat-buat lah terkejut supaya nak jaga hati kau..."tak sangka aku korang beli kek besar macam ni...".."tak sangka aku korang ingat aku...".."terkejut tahu helikopter hantar bawak kek..time kasi yu ollss"......ah pape je la kannn....bagi aku ini sume fake..caye lah cakap aku......kalau tiap-tiap tahun nak buat surprise tak ke rasa macam tah pape je kan???tak yah ler....at least ajak dia makan sudah..."arini besday kau kan..jom aku blanje makan tengok muvi..."...kan lagi sweet??so nanti next 5 tahun tuh kau buat ar suprise baru best dak??

ni pandangan aku jer....aku bukan jenis ingat besday orang then aku pon tak kesah langusng dan tak ada nak broken heart ke ape...sedih-sedih ngilu-ngilu hati ke ape kalau orang tak ingat besday aku.....mende ni remeh bagi aku..masing-masing ada komitmen dalam life masing-masing..dan tak ada istilah tak ingat besday so mereka terus dilupakan.....try lah menjelang besday kau nanti....lagi seminggu tuh..kau ubah tarikh besday kau kat facebook...tengok baper ramai yang wish kau dekat wall nanti......

cuba ah...lepas tu kalau dah cuba nanti bagi tahu aku baper orang yang wish kat kau kat facebook or sms tanpa reminder dari facebook.....heh, mende terlalu remeh tahu?

Thursday, November 18, 2010

sudah tidak semesra dulu

Assalammualaikum untuk semua warga kampung alam maya khususnya dunia blog.

smart jugak kan mula-mula taip entry bagi salam macam YB....................................walaupun auckland makin sunyi..aku tetap meneruskan hari-hari aku seceria yang aku mampu...bangun pagi mesti jerit..."selamat pagi fika!!"...agar diri aku tak rasa sunyi...ah gile....tapi bile lagi nak jadik gile kan???hari ni hari penat jugak.......lepas pergi sign contract..diserahkan uniform...bla bla bla mula kerja ari isnin............aku terus lagi naik bas untuk selesaikan urusan yang tak terurus....sebelum itu.....on the way nak pergi jumpa manager tu tadi...........macam malang juga apabila lutut aku terhantuk dekat bucu tembuk mase nak selekoh..semua ni gara-gara aku  buat kerja last minute dan lagi 10 minit aku pecut ke tempat berkenaan.....sakit gile lutut lebam teruk gak ni...masa terhantuk tu ade 2 teksi depan aku...aku cover je buat-buat tak sakit konon macam badang lah?

kenapa ek aku rasa aku macam dah tak reti tulis blog neh?kenapa?

bukan tu je...aku rasa aku juga sudah tidak semesra dulu dengan blogger....sekarang ni aku bawak diri aku terpencil jauh dari manusia didunia maya juga dunia realiti...ye ker??????????

berikut adalah senarai aktiviti ketika cuti 3 bulan summer ini :
  1. kemas rumah untuk pindah
  2. sudah tentu kerja setiap hari start pukul 8.
  3. seminggu sekali bersihkan gym..masih teruskan kerja yang lalu.
  4. kelas gitar..cewah.
  5. blogwalking sampai muntah kalau  tak penat balik kerja.
  6. bulan januari start summer school!!!yeay!ada yang dah balik sini time ni.
tadi aku beli ketam...so jom memasak...sekian.

Tuesday, November 16, 2010

it was over

the examination mood was over...we prefer to use "was" instead of "is" since we leave it and vanish all the exams mood yesterday...then we replaced that mood with a new feeling which i bet everyone will hate it...."i hate to say good bye"..but then that's the rule of a relationship that we must obey...haha..sound stupid...i'm trying so hard to laugh and smile yesterday....then i'm trying harder not to cry in front all of u friends....yup its such a nonsense when i start to miss all of u less than 24 hours u guys leaved me....

everybody's leaving...oh i just hate this feeling...yesterday,today and another day that we called tomorrow still more people will leave me....
how gonna i split the basketball team without u guys??
how will i enjoy the guitar plucking without the masters??
how will i laugh without your stupid jokes??
=(

good bye my friends....nice to meet all of u...all the best for ur next journey....keep all the memories we spent together before in auckland......

i'm the last that will move out from this house soon....and for my dearest housemates....this memorable house return to be soooooooooooooo empty and unvoiced.i start to miss everything about us.....and this feeling become worse when i start thinking that no more "us" for the next year journey then we will survive separately......................................................................again, i hate this feeling..........=(

Thursday, November 11, 2010

to love,to suffer

"To love is to suffer. To avoid suffering, one must not love. But then, one suffers from not loving. Therefore, to love is to suffer; not to love is to suffer; to suffer is to suffer. To be happy is to love. To be happy, then, is to suffer, but suffering makes one unhappy. Therefore, to be happy, one must love or love to suffer or suffer from too much happiness."

amacam???
boleh kategori entry jiwang kah ini???
ape tak paham??
bagus itulah tujuannya...misi tercapai.
rodger and out.
tapi misi harini tak tercapai.bungggkuusss...masuk tong sampah.
=(

(lagi 4 hari housemate saya sume nak pulang ke malaysia...jalan baik-baik hosmet sume)
=(

Tuesday, November 9, 2010

jauh di sudut hati..aku tak nak balik MALAYSIA

below are just few things that i pick up randomly around my mind :
  1. bila tengok nama,logo,gambar atau sesiapa yang menyebut Universiti Malaysia Pahang aku rasa sedikit sentap.jangan tanya kenapa.
  2. i do love optics and electrics thingy kot, dan quantum totally out....lepas tu thermo dan electromagnetics bakal mencabar aku lagi khamis ni.oh Tuhan.
  3. aku rindu nak memasak.....
  4. aku tak nak balik Malaysia..ini serius..perasaan untuk tak nak tinggal di Malaysia rasa makin menebal..mungkin rasa nak balik kejap-kejap jumpa family je..tapi untuk terus menetap kembali macam dulu bila aku dah habis belajar disini nanti...aku rasa itu satu perkara yang sangat berat...aku tak suka duduk Malaysia..sorry for that..ini bukan nak cerita pasal semangat patriotik ke sejarah hang tuah ke..tak kenal tanah tumpah darah ke...BUKAN...ini sekadar terapi jiwa..ianya personal....i just hate to stay in Malaysia.dats all.
  5. aku suka rosyam nor.dan aku sedih dia akan makin tua...sebab aku suka dia sejak aku sekolah rendah lagi kot...hye rosyam nor.
  6. aku selalu berdoa supaya aku tak terjumpa seorang perempuan free hair ni,pakai spec,dahi jendul,muka ada jerawat....bagi aku dia perempuan paling sial pernah aku jumpa selama aku hidup...dan aku selalu mintak pada Tuhan..jauhkan aku dari terserempak in real life dengan dia...sebab aku dah janji dengan diri aku..kalau aku jumpa dia depan mata...automatik..aku ulang..automatik aku akan lempang muka dia SEKALI secara SEKUAT HATI...aku tak kisah orang sekeliling nak kata aku gila.....aku yang lalui semua ni...jadi biar aku je yang faham nikmat dapat tampar muka dia....ini bukan soal dendam mahupun busuk hati...ini soal dia bitch....ye aku jahat.admit it.tapi kalau kau kat tempat aku pon..silap-silap kau akan bunuh dia.sape tahu?
  7. hari tuh mak aku cerita...anak buah aku 4 tahun tengok gamba aku..lepas tu dia cakap..."lamanya tak balik...rasa rindu pulak..."...aku sedih.terus buat aku rasa rindu yang membuak-buak.....tapi aku tak nak duduk malaysia.
  8. sekarang pukul 6.30 pagi dah macam kul 9 pagi plak...magrib plak masuk kul 8..masa berganjak ..summer menghampiri.
  9. bukan aku tak cuba lupakan apa yang dah berlaku..ape kau ingat aku bodoh sangat tak nak lupakan semua tuh?
  10. aku rindu aku.......mane diri aku yang dulu?mane?

Sunday, November 7, 2010

padan muka

yupppppp....still not smart enough to sit for the optics paper tomorrow....
optics gonna kill me huh...apepon...bertawakal lah selepas kamu berusaha......


agar semuanya dipermudahkan....(cuak cuak cuak cuak cuak).ok enough...

Friday, November 5, 2010

jersey all black rugby tournament 2011

**semalam renovate sikit blog ni,tu yang tutup kejap.

hey, siapa ada jersey all black rugby tournament 2011 nanti aku rasa sumpah sangat cool....dan aku rasa sape yang dapat jersey tuh nanti confirm akan rasa bertuah..haha...masalahnya..takkan aku nak bagi senang-senang je kan???

jom ah join contest..adiah die jersey all black rugby tournament 2011.
 

Thursday, November 4, 2010

lelaki gatal,pompuan berangan.

heh sume mulalah nak ikut merepek bila aku bukak cerita power rangers tuh...tapi dalam diam sebenarnya aku turut terharu dengan impian korang yang tak tercapai tuh........dah bape lama hidup????kesian....hajat yang satu tuh tak tercapai lagi ye yayang....oi,macam-macam jenis watak timbul kat ruangan komen...semua merengek-rengek nak jumpa..tuh lah dulu masa kecik-kecik mak suruh belajar jangan tengok tv jangan tengok kartun jangan tengok raksaksa sumer tak nak dengar.....tengok dah besar apa jadi????

antara watak yang timbul yang menjadi hajat kepada mereka untuk jumpa adalah :

MATJUN berkata : "lumut,kalau ada sailormoon bagitahu gua,nak tengok scene dia bertukar"...wahhh gatal kau kan...nak yang seksi..nak scene bukak-bukak je....

 FRODO (sama gatal) berkata : "a'ah nak jumpa sailormoon jugak..nak tengok tukar baju..",see??kan aku dah kata frodo ni gatal...tapi tak pe ye alfrodo altomoki...itu bukti lu normal.

FNDROCKA (2 kali gatal) berkata : "Aku nak jumpa sailormoo.....",sailormoon lah woi!sailormoo tu macam lembu je..mana seksi....

NEMO berkata : "gua nak jumpa doremon!!nak pinjam poket dia la...",ah gua malas nak minat doremon...nanti dia riak ramai minat dia...agipon dia dah ramai peminat nemo...takdenye dia nak jumpa kau...

BEAUTIFUL ROSE berkata : "eh,kalau doremon datang bagitau aku ye,nak pinjam alat2 canggih dalam poket die tuh..."....heh berangan je lah lu nak jumpa doremon.doremon tu sombong mana nak jumpa orang-orang cam kita....dia tu buta ke gua lagi kacak dari nobita??

EIFFEL berkata : "aku lg tingin nk jumpa doremon ker, goku ker..", goku dah terbang naik awan bergerak dia..tahu tak goku tu orang kuat ayah pin...jangan main2 weh...

 FARAHMOQUE berkata : "mut,kalau jumpe cardcapter sakura gtau ehh..aku nk pinjam rambut die.."...sape cardcapter sakura neh??rambut banyak kutu tu ker??tak cukup terkenal lah farah..gua tak kenal..hakhak

CIMOT berkata : ".power rangers kuninggggg...aku suka yg itu..lumut,kem salam kat dye au..",woi!!!power rangers semua bukan islam lah!!mereka sume tak sunat taw.

MIEZA berkata : " suke nk jadi warne merah sbb dier ketua....",nanti aku lempang pipi kau jadik lah warna merah mieza...haha....woi umur lu baper neh??

MIER@MERR berkata : "aku nak jumpa suria baja itam....",kartun ape neh??mungkin time neh aku tak lahir lagi miera...katun tu ada kaitan nagn ilmu hitam ke ape?

TIPAH berkata : " gua tiba2 nak jumpa spongebob. lu rasa dia kering tak kalau buat pengembaran kat darat??",hahahahaha..sumpah aku tergelak gila komen kau ni tipah oii..u jangan tipah....nanti tipah tertipu baru tahu....

EZANOOR berkata : "teringin nak pakai baju power rangers...ketat woooo...", ok sumpah yang ni aku rasa rare tu pasal highlight merah sikit.....masuk air ape kau ni nak pakai baju power rangers??ape baju kluang man tak nak?
 
 berNISA berkata : "teringin lark nk jmpe lumut pkai bju power ranger pink..",sumpah nisa ni cara terbaik kalau nak buat mak mertua kau nanti pengsan..haha...

last sekali kepada yang komen cakap nak jumpa aku tuh....ape ingat aku tergolong dalam kartun ker??hakhak...eh gurau je....so kesimpulan yang boleh aku buat dari sume ni....tolong baca betul-betul...jangan tak baca entry pastuh nak ngade-ngade komen...nampak buruk sangat perangai tu nanti...em kesimpulannya.....golongan lelaki memang dasar gatal suka makhluk tuhan paling seksi...buktinya sampai 3 orang nak jumpa sailormoon...yang golongan pompuan plak dasar suka berangan.....suka pasang impian macam-macam..tu pasal ramai yang nak jumpa doremon tuh.....

Tuesday, November 2, 2010

teringin la nak jumpe....


aku yakin sume orang kenal power rangers...power rangers ni banyak series...dan mereka shooting merata-rata...namun asalnya kalau tak silap dari syarikat perfileman US...dipendekkan cerita....baru-baru ni kawan aku terjumpa power rangers disekitar kawasan uni..time tuh mereka sedang buat pergambaran dekat bussiness school...kawan aku pon teruja lah....(syes kalau aku pon teruja weh)...dia pon tangkap la gambar power rangers dari jauh gune henpon..pastuh director ke cameraman tah nampak member aku snap..lepas tuh dia arahkan member aku untuk delete gambar yang telah disnap....ah kecoh je kan??bukan luak pon snap 1 gamba...macam lah kacak sangat....ishhhh...

jadi sejak dengar cerita member aku tuh..aku dah mula nak pasang niat untuk jumpa power rangers...serious aku teringin....nanti boleh aku tunjuk dengan orang kampung aku yang aku jumpa power rangers kan...sampai ada satu hari tuh kawan aku bagitahu aku..."weh tadi aku nampak macam ade shooting kat area AUT tuh!!!pegilah tengok mane tahu ada power rangers..."..punya lah gigih member aku nak realisasikan impian aku kan.....tapi time tuh aku tak pergi sebab penat....dibuatnya bukan shooting  power rangers tapi sinchan??tak ke buang mase aku je kan jumpe budak kecik sewel tuh.... ape pon aku berharap sangat impian aku nak jumpa power rangers tercapai....(merepek lah impian konon)

 ni antara gamba masa pergambaran sekitar new zealand...

aku harap lepas ni dragon ball pulak datang sini..teringin sangat nak jumpa dragon ball ada 7 biji semuanya tu...eh sinchan ngan dragon ball tu kartun je lahhhh........ada plak shooting bagai kan??

Monday, November 1, 2010

my underwear

kawan gua kat sana tu.....dengar cerita buat contest.......hadiah lumayan gile..sebab tuh lah gua nak join...hadiahnya sudah tentulah tiket kapal terbang balik malaysia dari auckland ke malaysia...seriously nampak je hadiah yang ditawarkan gua memang tak pikir dua kali dah...dalam hati terus cakap.."gila gempak hadiah..mesti mamamt ni gempak jugak...tapi gua lagi kacak sudah tentu.."..terus gua join....lepas siap entry ni gua nak pergi buat solat hajat rasanya...mohon hajat tiket kapal terbang balik malaysia tuh bakal jadik milik gua....tolonglah cero realisasikan impian gua ni..bagilah gua menang..orang lain pon tak yah lah join sebab gua tau cero akan serah kan hadiah tu untuk gua.....

contest mudah,lu orang copy gamba lukisan cero kat sini..lepas tu tulis dialog yang boleh buat cero ternganga bila baca...tak pon gelak berdekah-dekah...tak pon meleleh airmata setempayan..tak pon terus pergi buat taubat nasuha....ha itu bermakna ayat lu orang memang "wow,this is epic!!"......disebabkan syarat tak limitkan berapa gamba gua boleh pertaruhkan..jadik gua nak pertaruhkan lebih dari 2 gamba...tujuannya tak lain tak bukan..hek eleh nak tanya lagi ker??mestilah gua nak menang!!!



ok yang last ni tak masuk bertanding.....
 

 ok saya tau saya masih mental......masuk tidur dulu..

why i hate justin bieber

CDOT je suke justin bieber ni..aku langsung tak layan "baby baby baby ni"...by the way tak payah lah cdot sampai kau nak up entry untuk aku lepas tu bertuka jadik minah jiwang...hek eleh tak rock ah..hakhak

  1. sebenarnya aku busy.busy gila.
  2. aku rasa penat kerja kat gym tuh...aku tak larat nak angkat  dumbbell yang tulis nombor 35 tu lepas tuh aku tak dapat nak bersihkan sebersihnya....lepas tu aku rasa aku tough.
  3.  aku cam bengang jugak lah dengan lecturer...sebab ajar sikit soal bapak susah..........aku tak paham soalan camne nak jawab........pelis lah lecturer saya bukan cucu albert einstein ......
  4. tahun ni aku berjaya hidup disini tanpa bantuan heater sebab dah rosak..(see very the orang putih kan?)..baru edward cullen sayang...
  5. semalam aku cam tak suka ada sorang awek free hair ni cakap macam ni kat aku..."sebenarnya awak nak kan jawatan tu kan??".....whatt derr??...terus aku rasa cam.."ok kau ni annoying" dan rasa nak calitkan lipstick je kat pipi die.....aku bukan macam kau gila jawatan lah beb...habis 2 kelab kau nak sapu pegang jawatan...heh
  6. aku dah sebulan tak masak kan apa-apa untuk housemate aku....aku mohon mood memasak aku kembali....
  7. kawan-kawan sume balik malaysia..aku tak balik.
  8. aku tak jadik beli mac book sebab aku rasa itu nafsu bukan keperluan.
  9. semalam ada cashier kedai tu tanya aku something buat aku nak tulis satu entry kat sini bertajuk "tipikal".
  10. aku terlupa malam halloween kat sini....aku rasa terlepas peluang tahun ni.
  11. last sekali aku taip macam ni sebab saje nak fikir benda remeh temeh supaya aku tak memikirkan benda yang "berat" itu...
  12. lagi satu last..sekarang pukul 12.12 pm Malaysia dan aku nak pergi solat asar.
semua ni aku rasa salah lecturer ajar sambil lewa....dan salah aku tak pergi class.
so kerajaan silalah menyesal hantar saya datang auckland.sekian.

ini bukan idola saya..tolonglah faham.
beliau sangat saiko bukan??

Sunday, October 31, 2010

i love esoksemalam.blogspot more....

noktah sementara di sini dari aku..
oh i really miss malaysia.

Saturday, October 30, 2010

kepada someone...to a girl.




It takes a minute to have a crush on someone,
an hour to like someone,
and a day to love someone,
but it takes a lifetime to forget someone...

Friday, October 29, 2010

delete

facebook lumut esoksemalam tu dah lama aku deactivate..berbulan dah kot...dan tadi aku deactivate official facebook aku yang nama syafiqah nur fikie tuh....aku tukar nama...tukar gambar profile..last skali aku deactivate....tak tahu sampai bila...........

apa yang berlaku lately serious buat aku susah nak tunjukkan yang aku hepi.
manusia hukum aku terlalu kejam..
manusia selfish kepada aku terlalu kejam..
manusia tamak dan menghancurkan aku terlalu kejam...

aku letih tahu buat baik kepada mereka..
i just too tired.

dan aku macam dah hampir tekad untuk delete tros blog ini........
mungkin sedang mengira hari...

readers, for the first time...come here and listen.

lagu yang ditulis sekitar bulan september 2009...liriknya ditulis oleh aku dan untuk aku....pada 7 september 2009 melodinya dicipta sendiri oleh mr.naz dan dinyanyikan olehnya dan diserahkan kepada aku....mr.naz aku kenal hanya melalui blog sekitar tahun 2009...dan kami tidak pernah berjumpa...cukuplah perkenalan di dunia blog dan dia bersetuju untuk memainkan gitar miliknya lalu mencipta melodi lagu itu......lagu ini tidak seberapa...namun ia punya perasaan dan jiwa tersendiri buat aku....lagu ini sedikit sebanyak menelan suasana kelam dan tangisan seseorang suatu ketika dulu....lagu ini seolah-olah punya nafas tersendiri....ia sekadar kata-kata dari aku dan ditujukan buat aku sendiri atas apa yang aku sudah lalui.....dari tahun 1995 itu....dan diulang rasa perit khianat pada tahun 2009 yang lalu...aku bagai bersahabat baik bersama airmata milik aku......aku makin letih dengan agenda manusia disekeliling aku...aku makin penat menyimpan segala rahsia demi kebahagiaan orang lain...sedangkan hati milik aku sendiri hancur tidak berperasaan.....

lagu yang diberi tajuk "pujukan hati" ini sudah lama ingin aku perdengarkan buat semua pembaca esoksemalam suatu ketika dulu...namun hasrat ini disekat oleh perasaan aku sendiri..namun hari ini...aku persembahkan lagu cikai ini buat semua pembaca esoksemalam.....dan aku pedengarkan buat anda semua disini.....bezanya disini aku tutup ruangan komen...terasa segan...jumpa di esoksemalam....take care....

PUJUKAN HATI
lirik ciptaan : lumut
melodi dan nyanyian : mr.naz

Sedaya upaya kuhulurkan senyuman,
Ku buang jauh hiba dan rasa kecewa,
Berjanji sendiri didasar hatiku ini,
Aku kan cekal,terus berdiri…

Buat mereka yang menghancurkan ku,
Sakit ini sungguh menguji hati,
Ku doakan kebahagiaan milikmu,
Usah matikan langkah pencarian,
ku yakin pada ketentuan Tuhan,
Inilah takdir perjalanan kehidupan nyata..
*
Demi ikatan murni, kusimpan segalanya,
Keperitan ini jauh nun di dalam sana,
Ku pujuk hati agar tabah mengharunginya,
Demi hatimu, ku lepaskan ku rela,
Ku pujuk hati untuk terus terima,
Menadah tangan memohon rayu padaNya,
Sebak di hati,kupujukan jua….

Walau dugaan ini buat aku tersungkur,
Namun ku tahu ini bukan pengakhiran,
Lalu airmataku menitis di kalbu,
Tatkala memori semalam menyapa diingatan.


Thursday, October 28, 2010

kau kencing aku kan?

pendekkan cerita...eh tetiba start dah nak pendekkan dah??ok macam ni aku nak bawakkan cerita tentang sorang kawan aku ni....dia study kat sini sama ngan aku.. course juga sama dengan aku...dan bawah tajaan yang sama..yang tak sama adala jantina kami.kira kalau aku gadis , dia jejaka.....tapi kalau aku jejaka kacak..dia kurang sikit kacak lah...eh eh sori merepek..jadi kawan aku ni dia ada problem...problem nya dia malas nak study....natijahnya result dia teruk masa sem sebelum sem lepas...3 subjek die fail dari 4 subjek yang diambil...so,pendekkan cerita (ok sekarang boleh pendekkan)...sem lepas dia hanya boleh enrol 3 subjek je...kenapa dan mengapa kami pon tak tahu...apa yang kami kesal...lepas dia fail 3 subjek tu..sem lepas dia tetap tak berubah....malah makin teruk....course kami batch kami ada 8 orang saja..masing-masing ada perangai masing-masing dan juga hal masing-masing...biasalah bila duduk oversea kau kene survive sikit..tak boleh harapkan orang dah..so kami memang ada lah tanya dia,cmne study..kau gi class ke tak...asiment anta ke sebab tak de pon nak datang tanya kami...dan banyak lagi...but then dia akn jawab..semuanya ok....namun begitu...semester lepas jarang gile nampak muke die pergi class...dan result dia sem lepas tiada sorang pon antara kami yang tahu.....

sekarang mari kita beralih kepada situasi semester ini..

masa awal semester kami ada pergi mengintip senarai student untuk lab...apa yang kami dapati nama dia langsung takde dan ini bermakna dia tak enrol subjek sebab lab adlah syarat wajib untuk lulus subjek berkenaan....dan sepanjang semester ini.....memang tak pernah nampak muka dia pergi kelas mahupun sekitar uni....pelik.....dan antara kami ada juga simpan sedikit rasa risau..macam mana study dia, tak risau ke masa depan die...die buat ape tak pergi kelas duduk bilik je...dan sebagainya lah persoalan yg timbul...dan aku ni jenis mewarisi darah "detective conan" sikit sebab aku nak siasat nak kepastian...tapi masalahnya antara kami tak tahu nak buat macam mana sebab kalau kami tanya dia..dia akan jawab pergi kelasmhantar asimen,datang test....bla bla bla...jadi kami nak cakap ape?tak kan nak cekik dia pulak suruh cakap benar....begitulah ceritanya.

masa hari raya itu hari..aku ada pergi open house..dan dia juga pergi..kebetulan aku dan dia macam dapat duduk port yang sama dan jauh dari orang ramai...aku pon tegur die....
"macam mana study??ok??nak tanya sikit ni...result sem lepas kau macam mana??ok?"
"em..aku fail subjek ABC123..", means dia fail 1 subjek dari 3 subjek yang dia amik sem lepas.jadi aku pon angguk-angguk lah percayakan dia.....dan aku tanya lagi...."so semester ni kau amik subjek ape??tak pernah nampak pon kau pergi kelas..test asimen sume buat ker??"...aku dah mula menunjukkan bakat inspektor polis secara tak sengaja...
"eh pergi la....semester ni aku leh amik 3 subjek je..aku amik subjek XYZ 000 , XYZ 111 pastu repeat subjek ABC123 tu..." ,
aku pon dengan tulusnya..."oooo kau repeat ABC123 ke..patotlah tak nampak nama kau kat lab...sebab kalau repeat kan tak payah buat lab  dah..."....so maknanya kesemua subjek yang dia amik tuh kami semua tak amik sebab dia dah ketinggalan sikit kat blakang..jadik logiklah aku tak nampak muka dia time kelas dan memandangkan die repeat 1 subjek yang wajib lab..die tak yah buat lab sebab die repeat subjek sem lepas....dan aku dengan baik hatinya pergilah canangkan kat kengkawan aku yang tau die ni ponteng class study ntah kemana bahawasanya yang dia ni enrol class dan masih hidup sebagai student...aku macam try lah nak elok kan balik tanggapan orang kat die dan bagi tau orang lain apa yang berlaku sebenarnya.....dan housemate aku pon angguk-angguk dan percayakan penerangan aku....

but then dalam diam sebenarnya housemate aku dan kawan se"course" aku yang lain ni memang tak percaya langsung cakap mamat tuh..kecuali aku...sebab aku ni kan mudah percayakan orang..tulus je aku dengar cakap mamat tuh.....so suatu hari aku jumpa sorang member aku ni..dan macam biasa aku canangkan lagi yang mamat ni pergi class dan still enrol semester....but suddenly member aku ni sedarkan aku yang aku ni kene tipu.."kau percaya lah cakap dia tu??die cakap die repeat ABC123 sem ni???...weh kau lupa ker subjek ABC123 tu ade semester 1 je..semester 2 mane ade..."

dang!!!!!!!!!!!!

aku rasa cam..kuang aja punya mamat tipu aku idop-idop...yakin gile die tipu aku...penat je aku pergi bersihkan nama die dari kutukan orang ramai yang tahu die pemalas gile tu...tapi snanya aku yang kene tipu.....so dijadikan cerita...aku dah tekad ni.......kalau aku jumpe die nanti face to face...aku nak tanya die...dan sekarang kan tengah menanti final exam kan..aku kalau jumpa die aku nak tanya bila hari die exam..dan aku nak tanya paper ABC123 tu hari ape...

dan 2 hari lepas dengan izin Allah...hasrat aku dimakbulkan...masa aku nak kua rumah mase kat lift aku terserempak dengan die......inilah mase yang dinanti-nantikan....
"kau nak pergi mane ni??",aku mula tegur die....
"nak pergi kedai kejap beli barang..",lepas tuh die sambung balik earfon die....konon tak nak bersembang dengan aku lah tuh...aku pon tanya lagi....
"paper biler??exam hari aper?".....aku pandang die nak tengok reaksi die untuk create penipuan untuk aku time tuh....
"em ari selasa next week start paper..."...dia pakai balik earfon...poyo gile.
"weh...",aku panggil lagi...lepas tu dia hampir nak buat muke kerek sebab malas nak jawab aku tanya apa lagi....."paper aper hari selasa???"
dengan yakinnya dia jawab..."paper ABC123".....aku terus rasa sentap sebab dia menipu lagi dan lagi....sebab paper tuh mane ade semester ni woi!!memang tak de ponnn.....paper tuh kene amik time semester satu je....kuang asam punya kawan kencing aku....ok lepas die cakap tuh aku terus senyap..aku nak tanya lagi tapi lift terbukak dan dia cepat-cepat pergi dekat box surat...dan aku cam..ok xpe len kali aku terjah kau lagi......

seriously lepas exam ni aku nak jumpa die pastuh aku nak cakap.."kau kencing aku kan hari tuh??kau tipu aku mana ade paper ABC123 semester ni??baik kau ngaku....",syes aku nak tanya camtuh nak tengok reaksi die...tunggulah aku habis final nanti memang aku nak tengok reaksi penipu ni macam mana......kerek btol...

perihal blogger versi FIDA AISHAH

itu hari dekat formspring ada orang cakap kat aku "blogger sekarang dengan blogger dulu-dulu tak sama kan lumut..??"...dan aku baca tuh sambil angguk-angguk reply pon angguk-angguk sampai nak kene kat keyboard neh..dan kau nak tahu kenapa blogger dulu dan sekarang tak sama???straight to the point, semuanya jadi berubah sejak wujudnya nuffnang dan tersebarnya kelebihan nuffnang dalam bagi duit dekat blogger..... natijahnya... blogger jadi busuk hati.blogger jadik kebudak-budakan tak pandai fikir,blogger jadik tak ikhlas,blogger jadik cepat melatah,blogger jadik busuk hati busuk hati dan busuk hati.itu je lah yang aku nak highlight sebenarnya......dan mulai hari itu aku perasan semua orang nak buat blog...disebabkan buat blog ni free dan mana ada "orang melayu" suke tolak mende free (ini budaya melayu,setuju?)....semua orang mahu kejar duit nuffnang sampai ada yang menjadi busuk hati....biasalah..ini lah hakikat namanya manusia..lagi-lagi yang bergelar melayu..cepat sangat melatah dengan perkara remeh.


dah dengar isu blogger bernama fida aishah dengan blognye adifstory tu??dah dekat seminggu aku dok baca entry-entry lama dia...dan sehingga semalam aku dah berjaya baca sampai entry-entry sekitar bulan julai....aku tak kenal siapa beliau.dan aku tak pernah sekali pon tinggalkan komen pada entry beliau...aku ada satu masalah dimana aku tidak suka merapati manusia yang sudah dikenali..kerana aku ini picisan dan aku ada masalah apabila aku berfikir bahawa manusia picisan seperti aku kalau aku hadir dalam hidup mereka yang sudah dikenali pasti tidak akan dihargai..kerana itu aku duduk jauh memerhati...aku lebih suka komen pada entry-entry mereka yang meulahkan masalah dan rasa hati...mereka yang rasakan life ini sux..mereka yang dikhianati celakanya perangai manusia..sebab dulu aku buat blog kerana aku ingin manusia sekeliling aku yang aku tak kenal tarik aku dari dunia kesedihan dan pengkhianatan itu...dan ajar aku apa itu namanya hidup secara mendalam...dan mungkin sebab tuh aku lebih mudah mendekati blog-blog yang memerlukan seseorang berkata-kata pada mereka...

isu FIDA AISHAH yang dituliskan DISINI betul-betul tak memberi kesan pada aku langsung..sikit pon tak..cuma semalam bila aku mahu sambung kembali baca entry bulan julai...aku terhenti.blognya ditutup seketika semalam...aku yang tak tahu dan tak amik tahu pon mende remeh-remeh dekat dunia blog ni memang blur-blur lah kenapa tetiba tak leh access...sehinggalah aku jumpa satu entry dan aku mula faham lah entry yang fida aishah tulis pasal dia dikecam....aku baca semua komen-komen yang berjumlan 300 lebih itu di sana...dan aku rasakan......lumrah melayu lah....isu sekecil ini dirasakan kesalahan besar....dan aku cuma mengeluh.....terus terang aku cakap..memperbesarkan isu fida aishah tuh adalah satu perkara lawak.....mengapa mahu dikecam gadis itu??apa kesalahan dia sebesar kau yang buang anak?kesalahan dia sebesar kau menggoda jantan??apa kesalah dia sebesar kau mengkhianat??apa kesalahan dia sebesar kau si perogol jahanam??apa kesalahan dia sebesar manusia atasan yang selalu makan duit rakyat??tipu rakyat??

fida dikatan menipu readers apabila dia mengaku gamba bukan dirinya sebagai dirinya yang bernama fida aishah gadis kacukan..dan manusia yang kononnya sedih terasa dirinya tertipu (ape jadah??ini blog tahu..bukan mahkamah..) terus melatah dan rasa kecewa......alahai..ini blog lah sayang....jangan ditelan bulat-bulat pada penulisan blog....lain orang lain caranya.....dan ade komen cakap mereka perasan fida aishah ini seorang yang berlagak disebalik penulisan putisnya..dan aku rasa ye benar...ada nampak disitu....tapi come on lah...belajar terima kekurangan manusia dari cari kesalahan mereka boleh??dan sekali lagi aku nak pesan..ini blog..buat blog free menulis blog pon tak perlu kan kelayakan..so take it easy people..............................come on lah..maju sikit berpikir..banyak lagi isu lain kita boleh fikir tahu?

dan jawapannya mudah...semuanya berpunca dari masalah hati...jagalah hati jangan dibiarkan jadi busuk.dan sekali lagi aku nak pesan.....menulis di blog dengan dunia realiti tak sama....apa kau percaya jika aku kata yang menulis disini bukan seorang perempuan tapi seorang abang kacak yang tak famous macam farid kamil??heh...inilah blog...sekadar suke-suke.....fantasi.

Monday, October 25, 2010

bestnya flirting!

baca tajuk dan mari ikut beremosi...before tuh thanks untuk semua pandangan pada entry lepas iaitu perihal blogger...sebenarnya aku tujukan entry tuh untuk seseorang yang ada perli-perli aku kononnya...dan aku pon cam "ape kejadahnya lah nak perli-perli jeles-jeles ngan aku.."...buang masa tau tak...aku bukan ada ape pon...tapi biasalah dah dasar melayu tak boleh tengok orang senang kan??.....tapi untuk tak nampak sangat entry tu aku tujukan dekat beliau..so aku tambah-tambah lah sikit ikut suke hati aku....so,ingat pesan abang kacak ye.."blogging ni free, so sini bukan tempat untuk anda mendabik dada mahupun busuk hati..wa are all the same".so,kembali pada tajuk,kalau baca tajuk entry dengan nada yang tepat,kau akan dapat rasa gedik-gedik sikit.rasa??kalau tak rasa..sila baca lagi skali..aku confirm ramai tau ape itu flirting..berfoya-foya..kalau nak bahasa kasar sikit menggatal..kalau nak bahasa rumahtangga sikit kita boleh panggil curang...mungkin kau tergolong dalam manusia yang aku nak cerita kejap lagi...tolong baca....lagi-lagi kalau kau sedang bercinta jarak jauh...

Al-kisah disuatu malam yakni sebelum malam ni...aku baru pulang dari uni...jalan-jalan menikmati kesejukkan malam...then aku ternampak 2 manusia..tetiba aku rasa cam "eh salah tengok ker??"..jam menunjukkan pukul 1145 malam... "kuang aja..." ...suara jahat aku berbunyi...bukan aku yang cakap..tapi suara jahat..aku tak jahat..aku kacak je...ok straight to the point je la ek...mangkuk 2 orang yang aku nampak tadi tu aku kenal la..antara member-member jugak la..due2 dah kapel...but awek dan balak bukan diauckland....kira ni  kes bercinta jarak jauh..nak dijadikan cerita lagi..mangkuk2 ni dah kapel dengan awek and balak memasing dah bertahun-tahun dah..ada la dah lebih 2 tahun kapel..tapi tapi dan tapi..apa yang aku nampak tadi...kejadah apa tuh??celaka btol..(sori teremo)...

tak tau lah kenapa aku macam terluka masa tengok scene tuh..mungkin aku letakkan diri aku dalam situasi awek si balak tu.....ok fine.kalau kes berkawan aku tak kisah... tapi si pompuan tergedik-gedik tepuk-tepuk si jantan ape hal??dah gatal sangat??ke rindu sangat kat pakwe lepas tuh bayangkan pakwe orang jadik pakwe kau???...alahai pompuan...kan aku kata..kawal sikit perangai gatal tuh..jangan dilayan sangat...kelak merana badan..dan kau juga merana kan badan dan hati manusia lain....jangan jadik selfish sangat....jangan sebab kau gatal kau jadik selfish...nanti nampak buruk sangat perangai tuh...yang lelaki??golongan ni lagi lah tak payah tanya..mana ade serigala tolak ayam??kalau pompuan dah gatal..diorang confirm layan lah..mane nak ingat dah awek yang jauh...janji sumpah setia buanglah kejap ye tak??dah ayam depan mata takkan nak buat tak de napsu plak??tak lelaki lah cenggitu...

masa kat traffic light tuh..aku rasa yang lelaki tu perasan aku nampak diorang tapi buat-buat tak pandang.....tapi pompuan tuh tak pasan aku...yelah mana nak pasan sebab tengah sedap menggatal kan???aku berdiri betul-betul belakang diorang..aku senyap je lah...saje nak usha perangai perempuan ni..tak sangka lak begitu...kalau berkawan aku tak kesah beb...tapi buat lah cara berkawan..sebab aku pon sure pakwe or awek kau pon jenis tak kesah nak berkawan..tapi bila kau salah gunakan...yang perempuan ikut sangat rasa gatal tuh..yang lelaki pulak mengamal kan prinsip "rezeki jangan ditolak"...tu yang jadik lebih dari sorang kawan....manusia macam ni sebenarnya kuang aja bagi aku...ok fine kasar bunyiknya...but itu yang aku rasa...mereka jenis golongan yang setia pada kekasih masing-masing...sms tak lepas,call tak lepas,ucap kata rindu tak lepas, janji setia pungpangpungpang dan sebagainya...but then kerana bercinta jarak jauh dan terhalang dengan jarak yang jauh...mereka akan cuba mencari seseorang yang dah tau mereka dah berpunya tapi still bersetuju untuk berkasih sayang macam celaka....

dan inilah yang dinamakan flirting...aku sebenarnya banyak lagi nak tulis..tapi better aku stop...takut entry ni jadik emosi dan jadik tak best plak dibaca nanti...so better stop..but next entry aku macam ade satu tajuk yang aku nak kupas....dan entry tuh mungkin special untuk golongan awek-awek...so kalau abang kacak free nanti abang kacak tulis lagi ye...bye.

Thursday, October 21, 2010

perihal BLOGGER

satu : jenis yang suka gebang pungpangpungpang pasal life dia...so kita nampak life dia perfect sesangat..akan share benda yang best-best dan happy-happy jer.....jarang post entry sedih sedih...kira kalau baca entry dia kite pon akan rasa life dia heaven gile.tapi hakikatnya........................life dia tak macam tu....in real life,dia seorang yang lonely,tak reti bersosial,dan life die dull sebenarnya.mungkin dia tulis blog untuk tunjukkan yang hidup dia heaven ataupun dia ingin kan cara hidup sebegitu yang sebenarnya dia tak ada.

dua : suka blogwalking...lepas tuh tak baca entry...komen setakat..."=)...",tak pon komen "waaahhhhh..."..tak pon komen..."ok"......kalau ada yang lagi teruk,tak baca entry lepas tuh nak komen sebab nak tunjuk pada tuan blog yang dia lah pembaca tegar si tuan blog.....lalu mulalah wujud komen-komen berbentuk soalan yang jawapannya dah tulis terang-terang dalam entry...contoh kalau penulis cakap dia berak 3 kali sehari...dalam komen bleh tanya lagi.."berapa kali berak sehari.."...so,ape kes??kantoi tak baca entry derrr...

tiga : jenis yang suka tulis entry sedih-sedih..pasal kekecewaan percintaan,pasal pengkhianatan manusia..pasal kesempitan hidup..dan totally pasal masalah lah...jadikan blog tempat meluahkan..so readers semua akan rasa "kau apehal asik bersedih je...get a life lah weyyy..."....sedangkan in real life dia tak begitu..in real life dia seorang yang hepi je...gelak-gelak...in real life die nampak perfect...langsung tak nampak bermasalah...so blog mungkin sekadar tempas melempiaskan kesedihan..

empat : jenis yang orang ada blog dia pon nak ada blog tapi still tak puas hati dengan blog orang lain..tak puas hati dengan betapa bestnya blog orang lain..so kalau orang tuh memang dah best...suke hati lah dia nak bukak blog banyak mana....dia pindah mana-mana pon readers dia mesti follow...but then ada yang tak puas hati...ape kes??ketagih sangat ke duit nuffnang??jangan tunjuk perangai busuk hati tuh boleh?

lima : silent reader....seorang yang rasa merendah diri untuk tegur blogger yang dia rasa kagum...sampai rasa kalau dia komen pon penulis tuh tak baca kot sebab dia kagum sangat dengan penulis tuh..dan ramai lagi yang kagum dengan penulis..jadik dia sekadar jadik silent reader......merasakan dirinya sangat picisan...

enam : yang buat blog untuk lepas kan rasa tak puas hati..kutuk mengutuk maki memaki tuh dah jadik sebati lah dengan entry blog dia....namun in real life dia sangat baik melayan kerenah manusia...bicara nya tersusun sopan..cuma blog sahaja dijadikan tempat melepaskan amarah...sebab in real life dia sangat jaga hati manusia sekelilingnya...namun penulisan dan makian nya disalah anggap..orang fikir.."dekat blog dah teruk kat luar apetah lagi...ish teruknya macam setan.."....sedangkan dia in real life sangat lah menjaga perasaan orang.hipokrit??memang perlu ape??sebab manusia itu sukakan kesempurnaan...semua orang pon hipokrit ape..bet on me.

tujuh : perasan cantik dan kacak...letak gamba muka sendiri sahaja (ulang muka sendiri sahaja) tanpa latar belakang mahupun latar belakang dinding putih..amik gamba guna henpon tempek merata-rata di blog..orang macam ni bagus..begitu menghargai diri agaknya..sampai nak ajak orang tengok kecantikkan wajah miliknnya....dan mereka berani...tak takut kalau gamba mereka dibomoh kan oleh sesape?manelah tau kan ade orang terpikat dan bomohkan kau..ha tak takut ker?so mereka ni berani.

lapan : tak pernah tunjuk perangai atau kata-kata kesat dalam blog...tujuannya agar ramai orang berkawan dengan dia..orang akan fikir..penulis seorang yang baik...so ramai yang nak berkawan...cakap pon baik-baik je dalam blog....namun sebaliknya dia jenis tikam belakang.makan kawan..makan jiran..ah segala.tapi orang macam ni aku rasa buat blog sebab nak carik jodoh..nak carik kawan sebab in real life die pemalu tak banyak cakap...

last sekali : nak kejar populariti.nak ade hit beribu-ribu nak jadik femes macam farid kamil. tapi muke tak lawa macam lisa surihani...ada dua blog lepas tuh orang kata nak kejar duit nuffnang..ape duit penaja bagi tu tak cukup???ada dua blog sebab gila populariti...tapi tak rajin blogwalking...jarang nampak komen-komen ..ish sombong betul...susah lah nak kaya dengan duit nuffnang..cmne nak beli tiket balik malaysia nanti??susah lah nak femes....entry selalu emosional,in real life orang kata nampak sangat cool...blablablabla......dia memang teruk..ntah pape..tak berkualiti..blablabla..ah malas nak layan.

yang last sekali ni aku rasa aku...ye memang aku....ok tak?

as conclusion...jangan pertikaikan apa yang orang tulis....buat blog free..so take it easy boleh???blog dan real life tak sama..jangan samakan..baca tulisan dengan dengar lisan tak sama..jangan samakan....kawan blog dengan kawan in real tak sama....diri penulis dalam blog dengan real life juga tak sama....so take it easy....

Wednesday, October 20, 2010

jangan jadi perempuan celaka

tengok tajuk pon dah emosional kan???hahahahaha....

dari entry esoksemalam sebenarnya tajuk tuh....aku bawak kat sini mana tau ada sape-sape nak komen....ramai suruh aku bukak kotak komen...tuh lah die ngade-ngade..dulu ade kotak komen tak de plak nak komen..dah tak de baru nak merengek-rengek...dah dah..blog tuh sebenarnya syok sendiri....macam mana aku suke cakap sorang-sorang dulu kat esoksemalam...sebab tuh lah nak kembalikan balik blog tuh kepada asal.....blog sana banyak cerita pasal jiwa...so macam takut nak bagi orang komen..hahahaha...blog sini plak macam blog orang sakit jiwa plak kan??

so,mungkin ada yang nak komen??maklumlah kat sana tak boleh komen..aku tengok ramai je geram nak komen entry-entry syok sendiri kat sana tuh kan???nak follow sekali bagi nasihat mahupun pesanan??silakan....

12 februari 2009....

menerjah masuk membaca entry milik MOFASAD yang ini buat hati gua sedikit bergelora...bukan bergelora kerana bernafsu dengan mofasad ye..jangan salah paham plak...cubit sorang-sorang karang.....telinga,jiwa,hati,mata seolah-olah terpanggil untuk kembali membayangkan situasi dan perasaan pada 12 februari 2009 itu....

5 hari sebelum 12 februari 2009 itu....

ok baik stop...takut entry ni nanti membuai perasaan pembaca saja.haha.tengok gambar dah lah ek..mengenang kembali saat aku melangkah berat.....mengenang kembali semua detik sekitar itu bisa menggugurkan airmata seorang "budak kacak."..so baik tak yah sambung menaip...

gamba tak berkualiti..camera henpon je ni.
oh muke blur-blur tuh biasalah..orang kacak nanti famous 
susah lah farid kamil nak carik makan..haha


Tuesday, October 19, 2010

kalau ada pakwe

aku tau kau ade pakwe.."kau" disini merujuk dekat orang ade pakwe lah...aku tahu kau rasa bahagia..aku tahu kau rasa saling melengkapi..saling memahami..saling menyayangi..saling segala saling lah kan...aku tak kesah pon kau nak ada pakwe..memang lumrah lah nak menyayangi dan disayangi...cuma jaga lah adab dan hidup bermasyarakat sikit....perggh straight gile kalau dapat sound depan-depan ni...baru realiti orang kata.

kau ada pakwe,kau jugak ada keluarga,kau ade jiran,kau ada cikgu,kau ada sedara mara dan tak lupa jugak kau ada kawan-kawan.....come on lah makwe,sebelum kau jumpe pakwe pon kau hidup dengan orang lain dulu...tapi kenapa bile ade pakwe perangai nak berubah....sehari kau ade 24 jam...tolak makan,berak,mandi,tidur mungkinlah kau tinggal 10 jam...dah tuh takkan 10 jam tuh kau nak berkepit dengan pakwe kau jer??jadah aper??ok pergi kelas dengan pakwe,pergi shopping dengan pakwe,nak lunch dengan pakwe,nak tidur gayut ngan pakwe,nak pergi beli ikan ngan pakwe,nak g beli spenda ajak pakwe..dah tuh nanti nak dating pon mesti ngan pakwe jugak kan??alahai perangai.....study ngan pakwe...nape tak nak study same-same ngan kawan-kawan yang lain??kita share banyak sikit kepala kan??tentulah jawapannya makwe dan pakwe nak membina kejayaan bersama...impian bersama...boleh blah....lepas tuh mula lah nak cakap.."ala..lumut tuh tak de pakwe..tuh pasal bising orang berkepit..."....haha.."yela-yela..aku tak de pakwe...tak hot macam kau...tapi dulu aku ade pakwe gak ape...tapi perangai aku tak delah celaka macam kau...mungkin sebab perangai aku ni tak celaka kot pakwe aku tak setia macam pakwe kau...."..alahai shame on u makwe.lelaki kalau nak curang....kalau kau makwe mithali macam mana pon tolong basuhkan spenda pakwe kau sekali pon..kalau diorang nak curang,tak reti jaga perasaan orang lain....curang jugak...tak yah nak sembang lebih sangat lah makwe..singkat sangat pemikiran kau tuh...

satu lagi jenis makwe yang tak reti nak hormat adik beradik mahupun sedara mara...come on,kata melayu mestilah budi bahasa budaya kita kan??mane pergi sume tuh??contoh kalau makwe yang menumpang rumah sedara mara tak pon adik beradik tuh...jangan lah buat macam rumah sendiri pulak...jangan kuar sesuka hati..balik ikut suka lewat-lewat...ewah banyak cantik??.ye tahu kau susah nak lepaskan pakwe kau tu nanti tak lalu nak makan rindu punya pasal..tapi jangan sampai tak ada adab menumpang rumah orang buat macam rumah sendiri..jangan memalukan mak abah korang dengan perangai korang yang tak tahu jaga adab...apa ingat makcik pakcik korang tuh kayu??kalau menumpang rumah orang buat cara menumpang ye makwe...jangan layankan sangat perasaan gatal tuh...paham??nanti kene halau tak pasal-pasal je malu..kan susah??

cukuplah aku bagi tuh jer contoh..kang bagi banyak-banyak kang ramai plak orang marah....sori lah yerk..aku cakap secara rawak je....kalau terasa sori.....aku memang jahat pon....lainlah muka makwe-makwe tuh yang berlagak suci tuh....heh.

Monday, October 18, 2010

diri dia dulu

sebulan yang lalu...aku berjaya terjah balik blog seorang lagi junior masa aku kat sekolah dulu....wah wah senyap-senyap rupenye ade junior aku yang jumpe blog ni dan datang menjengah..sila-sila...masuk-masuk buat macma rumah sendiri...tapi air sirap tak de lah kan.....aku pon senyap-senyap jugaklah terjah..dalam senyap-senyap tuh aku jumpa satu entry yang ade gambar ni...

aku pon baca lah seluruh entry sambil senyum-senyum..jadah ape senyum???haha...sebab kelakar lah bila ada orang review diri kau yang dulu....ini apa yang ditulis oleh junior itu ...kira time tuh aku form 5 die form 1 lah....


ok dah baca??so tak payah nak ngada-ngada kutuk aku sebab nak highlight kan word "cantik" tuh...tak payah tak payah....aku sendiri rasa nak muntah kalau ade orang puji aku cantik...sebab memang tak cantik kan...so aku bukan nak highlight yang tu..ape yang aku nak highlight word "garang" tuh...haha....mari kita menyingkap kembali zaman sekolah...FINE. masa aku kat sekolah dulu diantara budak-budak perempuan aku diantara yang nakal.....bukan ape..saje aku nak jadikan zaman sekolah aku tuh adventure sket..takde lah hambar jer....btol tak???

so,masa aku form 5...biasalah budak junior baru masuk...masa minggu orentasi,aku diantara 10 orang senior mewakili badan sukan sekolah diberi tugas untuk conduct aktiviti petang budak junior..dan trend dari aku form 1...senior 10 orang yang conduct tuh selalunya jenis yang akan gertak budak junior...sape yang anak mak terlebih tu confirm nanges lah mase ari pertama kene gertak..jerit sikit dah terkencing.ah payahlah kan...tapi jangan risau..ade akak-akak badan dakwah yang baik-baik tuh akan pujuk kau...tapi kami yang 10 orang tuh mase minggu orentasi memang tak lah kan nak pujuk..keje kami seminggu tuh adalah mem"blame" junior,jerit-jerit sikit,buat muka yang junior rasa macma nak bagi penyepak,lepas tuh asik nak carik kesalahan junior jer...haha....kesian kesian..tapi jangan salah paham.. tujuan nye adalah semata-mata untuk menjadikan anda semua bebudak baru jauh dari ketiak mak ni jadik kental bile dok asrama,itu saja...bukan nak terapkan nilai kebencian dalam masyarakat...bukan bukan dan juga bukan ragging ok.

so,ramai-ramai junior aku tuh..aku rasa aku diantara yang ramai kenal (suke ati lah nak angkat diri sendiri)...tapi yang tak best tuh...ramai kata aku garang..hahahahha....pelik,celah mana aku garang aku pon tak tau...tapi yang pastinya masa sekokah dulu aku jarang senyum dekat junior...aku tak macam kengkawan badan dakwah yang kalau junior homesick nangis-nangis datang bawak hulurkan tisu..tak lah kan..so mungkin sebab aku jarang senyum kat diorang dan sebab aku diantara 10 orang senior yang conduct orentasi tuh..mereka jadik takut nak tegur aku..hehe...tapi cube tanya beberapa junior yang sempat join kepala aku...mesti diorang cakap.. "akak ni best lah.." ... "akak ni kelakar lah..." .... "akak ni cool gile lah..." ...and bla bla bla...(tak payah cakap sume lah kang muntah plak kan)

dan tak dengar cerita lagi budak cakap .... "saya minat akak lah..." ..dan kisah diari junior terkantoi ditangan aku......minat aku???woah...esok-esoklah aku sambung....

Saturday, October 16, 2010

cool ape

satu conversation di hari yang dingin pada musim bunga.

"gua cuaklah....rasa macam tak dapat jawab lah....matilah".
"lu cuak??".dia tanya gua...terus gua pandang dia sepantas kilat.tak faham.
"kenapa?".gua masih memancing jawapan...
"gua jarang tengok lu gelabah....u look so cool most of the time...so bila lu cakap lu cuak...gua rasa macam salah dengar...selalu gua tengok lu ni rileks je kan...so cool."
"cool??u must be wrong heh...mana ada gua cool...gua just follow  the flow..."...gua jawab acuh tak acuh.

dalam hati sape tahu?ade taman ka?rumah terbakar ka?musim tengkujuh ka??...

hitam putih itu sudah gua sebatikan jadi warna PELANGI...

ok macam tak ada kaitan gambar ni kan....
-kuey teow ladna auckland- haha

i do love cooking....cooking ni macam therapy jiwa...seronok. 

disebabkan komen paan kat entry lepas..tuh yang gua bawak naik entry ni.haa..gua cool ape paan...emosi tuh saje-saje je ngade-ngade tulis entry emosi...kecoh lah lu paan..haha...gua cool...kan frodo kan??

mimpi airmata

senang untuk kita berlagak depan orang ramai..namun rupa-rupanya tanpa sedar luka kau tuh masih dalam lagi...walau luka tuh dah nampak kering dan nampak macam tak sakit...tapi kalau disimbah air mungkin tertusuk juga rasa bisanya....

macam biasa mimpi itu mainan tidur...aku lali.aku lali dengan mimpi yag satu itu.....aku belajar untuk jadi ego dengan mimpi sendiri....tapi bila aku mimpi sesuatu yang itu...aku menangis..ego aku macam tiba-tiba jadi cair....ego aku tiba-tiba jadi airmata.....aku benci tahu...eh bukan benci..aku cuma letih...

mimpi aku itu DISINI....

readers blog ni sangat supportive..thanks untuk semua komen dientry lepas....

Thursday, October 14, 2010

aku mahu kembali

dulu bukan sengaja aku putuskan hubungan kita....bukan sengaja aku tinggalkan kau sepi dibelakang sana...bukan sengaja aku tak toleh kau setiap hari seperti sebelum ini..dan aku juga bukan sengaja untuk mencari yang baru......

dan hari ini aku rasa aku mahu kembali pada kau.....

ESOKSEMALAM adalah blog pertama yang aku buat dan dedahkan pada public...dikenali sebagai lumut aku mula menulis dan meluahkan disitu....satu hari blog tu buat masalah dan pernah satu hari tu blog aku hilang just boleh login dekat dashboard je....aku sendiri tak sure apa masalahnya....dan sampai lah satu hari dia buat masalah masalah masalah lagi..akhirnya aku mengambil keputusan mengundur diri...

tapi semalam....emtah macam mana...aku ngade-ngade nak masuk esoksemalam......dan nyata dia sudi menerima aku semula......."welcome back lumut!!i really miss u...."...jerit blog aku dengan penuh excited....betapa dia rindukan aku rupanya....ok lah.......

aku rasa aku mahu kembali dekat esoksemalam.....dan blog ini bakal ditutup.....sekian...

jumpa lagi nanti bila aku tak busy...=)...so kita jumpa disana nanti ye...

Tuesday, October 12, 2010

gila akhirnya

aku yakin sume orang pernah jumpa orang gila...tak kisah lah lelaki ke perempuan..kesian.sesetengah dari mereka dulu mungkin punya kehidupan yang sempurna...namun kerana tekanan kehidupan dunia dan permintaan manusia yang melampau telah mengheret mereka kenal apa itu "dunia orang gila".so,dekat kawasan sekitar rumah aku di Malaysia yang sejak umur 5 tahun aku tinggal disitu....aku ada kenal 2 orang lelaki gila.maaf kalau bunyi agak keterlaluan bila aku sebut 2 orang lelaki gila.namun itu saja nama yang mudah untuk aku berikan pada mereka...

lelaki gila pertama namanya pian (bukan nama sebenar).pian tak kacau orang.kalau kami berselisih,dia sekadar jalan tanpa sikit pon mengganggu aku...senyap...jalan seorang diri tanpa berbaju...sejak aku darjah satu sampailah aku habis sekolah aku tengok rutin dia tetap sama.dari fizikalnya pian mungkin tak nampak macam orang gila,tapi disebabkan rutin pian yang suka mandi bogel ditepi sungai dihujung kampung buatkan semua orang tahu dia gila...pian tidak lagi punya sifat malu..dan seseorang itu boleh dilabelkan gila apabila dia hilang sifat malu dalam dirinya...bukan tu je,atok ajar ngaji dulu juga pernah berkata "apabila hilang rasa malu dalam diri seseorang itu,maka akan makin hilang juga imannya".begitulah pian,dia tak rasa apa-apa apabila mandi bogel ditepi sungai sedangkan ramai orang lalu-lalang disekitarnya...menyingkap kisah silam pian bagaimana dia berubah menjadi seorang yang gila..orang kampung cakap pian dulu tak gila...dia normal sama macam kita-kita...namun kerana patah hati dalam bercinta...segalanya merubah hidup pian...cinta yang diberikan pada seorang perempuan tidak dihargai...pian ditinggalkan tanpa kata....saban hari pian menanti gadis pujaannya...mungkin pian tertanya-tanya apa salahnya....pian hilang arah..tekanan dari cinta manusia mengubah seluruh hidupnya.....hanya tekanan...semuanya kerana cinta... (celaka bergenang plak airmata aku taip citer pian ni).

orang gila kedua namanya meon (bukan nama sebenar).rutin meon seharian ialah berjalan selagi boleh siang ke malam....time tu aku darjah 3...tiap-tiap pagi sebelum kesekolah pasti akan berselisih dengan meon.sambil berjalan...mulut meon tak berhenti terkumat kamit seolah-olah bercakap sesuatu...namun dia tidak menggangu orang....menyingkap kisah silam meon,kehidupannya berubah juga kerana cinta...cintanya bersama si gadis dihalang oleh orang tua....macam-macam usaha meon lakukan agar percintaan mereka diterima...namun tetap dihalang oleh keluarga....hari demi hari meon tetap gagal untuk menyatukan cinta mereka...dan keluarga si gadis pula mengambil keputusan bawa si gadis jauh dari meon memandangkan keluarga meon tidak sudi untuk menerima si gadis....akhirnya si gadis hilang dari pandangan...meon pula hilang arah tuju...dirasakan kehidupan tidak bermakna tanpa si gadis disisi...orang kata meon terkumat-kamit tu sebenarnya melafazkan ayat-ayat cinta buat gadisnya..sejauh mana kebenaran aku pon tak tahu...namun,dek kerana meon suka berjalan seorang diri dalam kegelapan malam...meon akhirnya bertemu ajal apabila dia dilanggar oleh sebuah kereta....kehidupan meon habis begitu saja meratapi cinta. (damn,sedih plak.....)

begitulah hebatnya penangan cinta manusia....hati,jiwa,perasaan,kehidupan semuanya dipertaruhkan...kerana cinta manusia buta.dan kerana cinta juga manusia gila....manusia hilang pertimbangan kerana cinta....mohonlah petunjuk Allah agar kita diberi kekuatan meneruskan ujian hidup ini agar tidak dibiarkan sia-sia seperti pian dan meon......hanya cinta Dia kekal selamanya....

Monday, October 11, 2010

mari tengok

"moving on is simple,it's what you leave behind that makes it so difficult"
-this is sakura,october 2010-

SPRING 2010
(sekadar camera biasa.bukan DSLR)




meluat yer...alahai

curi dari blog orang


straight to the point aku baca kes pelajar UTP hantar gambar salam perantauan then masuk paper dekat blog gulagulahacks..mende ni telah  dijadikan isu..but kalau tanya aku...aku tak de hal langsung...bagi aku ruangan tuh adalah ruangan feveret aku masa sekolah dulu bila menjelang raya.bila aku baca ruangan tuh..rasa dia lain macam beb.darah macam menyelinap laju seluruh badan.rasa bersemangat die tuh lain macam lah senang citer...so ruangan tuh secara tak langsung boleh motivate budak-budak sekolah.tak gitu....tapi lepas baca beberapa lagi entry yang dilink kan dari blog gulagulahacks tuh...aku terjumpa lah salah satu komen readers dan di reply oleh penulis blog berkenaan...lalu terselit sedikit rasa kecewa secara peribadiya dari aku...alahai...

komen reader tu berbunyi : Ke dia orang cemburu tak dapat gi belajar luar negeri

dibalas penulis blog berkenaan :  Cemburu? sebab tak dapat pi luar negeri? kenapa singkat sanagt fikiran sdra. Ini soal meluat dengan pelajar pergi luar negeri, tetapi masih mempunyai pemikiran kekampungan nak ucap selamat hari raya melalui surat khabar. Macam gila publisiti saja. Surat khabar Cina dan Inggeris di Malaysia tak buat macam ni pun. Elok sangat kalau Utusan hentikan saja pembaziran (kertas cetak dan ruang akhbar) menyiarkan benda benda syok sendiri ini.

kepada tuan blog yang reply komen macam kat atas ni.... "lu reply  kat orang tuh cakap  nape singkat sangat pemikiran..yang lu tuh tulis gitu macam pemikiran wawasan doplohdoploh lah???ape cter derr???alahai...."...ape pon aku dari dulu suke ruangan tuh.dan aku nak adik-adik akan datang juga rasa macam mana yang aku rasa........tak payah lah meluat..kami ni bukan ada ape..tak hebat mana pon.sama saje...

so nanti tahun depan kami sertakanlah sekali dengan no telefon beserta gamba muncung-muncungkan mulut ye....baru hot chicks orang kata.....baru publisiti.

Saturday, October 9, 2010

petang itu

lagi sebuah entry untuk kepuasan diri sendiri,sebuah catatan peribadi.

petang tu...seperti biasa mereka sms ajak turun....bola keranjang.salah satu sejarah luka yang sudah jauh aku tinggalkan....namun ntah mengapa hingga hari ini aku masih memberikan ruang untuk diri aku terus bergiat dalam permainan ini.....seakan punya chemistry yang teramat kuat dan masih punya tempat dihati....jadi apabila ada yang mengajak tak kisahlah sekadar join main,atau pon memerhati...aku seakan susah sangat untuk menolak...apa pon kesan operation akibat kecederaan di lutut 3 tahun lalu menyebabkan aku terpaksa meletakkan limit dalam setiap pergerakan....sudah tidak selincah dulu dan aku sendiri slow-slow menghampiri "zon bersara"....namun berhadapan dengan mereka yang jauh lebih hebat kadangkala memberi sedikit semangat untuk aku apabila ada diantara mereka seolah-olah memberi penghargaan buat diri yang tak seberapa ini....

 

aku tiba sedikit lewat.dari jauh aku perhatikan wailin (bukan nama sebenar) sudah tiba di court...bersama wailin aku nampak 2 orang lelaki sebangsa dengannya yang tak pernah aku jumpa sebelum ni...lelaki cina itu tinggi,badan boleh tahan perkasa,seorang berbaju merah dan seorang lagi berbaju hitam....dari jauh aku perhatikan "shooting" mereka.kedua-duanya nampak sama hebat..dan semestinya jauh lebih hebat dari aku....

tamat game petang tu aku terima message dari wailin...."fiqah,they amazed of u...they said that u have the skills!!"....baca message wailin terus buat aku tersenyum.....walaupun team aku kalah dan langsung tak berjaya nak block shooting both of them tapi bila baca apa yang ditulis wailin buat aku rasa berpuas hati....at least we still gave them a fight...dan malam tuh vincent (bukan nama sebenar) member kepada wailin tu drop a message dekat facebook.."u're the super shooter girl".....aku baca sambil tersenyum....sumpah segan bile orang yang power dan kau rasa kagum gile tadi cakap macam tuh kat kau.teringat pula dulu,chris (bukan nama sebenar) pernah jerit "woah..she's the man!!!"....dan sejak dari time tuh mulalah orang nak sakat aku.tiap kali aku pegang bola mereka akan jerit "she's the man got the ball!!" dan teros aku jadik segan...cisss..dan  satu hari masa inter-resident tournament.. team aku bertemu dengan team chris....malangnya team chris kalah ditangan kami.then after game dia datang dan bisik dekat aku.."u play like a man..."...aku pandang chris dan senyum....segan gile bila seorang lelaki cina yang hebat giler cakap macam tuh dekat kau....

mungkin bagi sesiapa yang baca takkan rasa apa...tapi begitulah macam mana basketball boleh buat aku tersenyum.....terlalu banyak cerita dan kenangan bola keranjang dalam hidup aku...aku boleh ketawa,bersemangat,menangis,marah,juga belajar appreciate,tolerate,respect others sikit sebanyak dari permainan ini......semuanya tentang pahit manis.

teringat pula kisah kau dan aku....ok please stop now.

Friday, October 8, 2010

Dear...

Dear blog,

esok seseorang akan meyambut hari terpenting dalam hidupnya.hari dimana dia kemas berjubah dan tersenyum menggenggam segulung ijazah.hari itu dia akan berkongsi kejayaan dengan orang-orang tersayang dan terpenting dalam hidupnya.dan semestinya orang itu bukan aku.Blog,kalau angin boleh bawak ucapan tahniah ini terus dibisikkan ketelinganya,akan aku segerakan....agar ucapan tahniah dari aku dapat diterimanya tanpa melihat setitis pon airmata milikku jatuh tertumpah...akan aku ucapkan sepenuh hati ucapan tahniah itu buat pemiliknya...agar dia tahu betapa aku gembira melihat dia tersenyum bahagia...Blog,betapa aku pernah mengimpikan untuk menjadi insan terpenting yang bakal dia laungkan kegembiraan atas kejayaan nya.....yang bakal mendengar rasa syukur yang dititipkan untuk Penciptanya.....namun itu semua sekadar dinding impian yang dibina 7 tahun lamanya.....yang akhirnya runtuh tanpa ada kudrat sedikit pon untuk aku menahannya....

Blog,
menjelang hari esok........akan aku persiapkan diri aku dengan setebal tebal ketabahan...akan aku bungkuskan hati aku dengan sekeras keras kekuatan..akan aku tepis segala bisikan syaitan yang bisa mencalarkan perasaan....

terima kasih blog.kau dengar rasa dari hati ini. "tahniah........."




"lepas abang habis belajar...kerja..kumpul duit...lepas tu nak kawen dengan kamu..hanya kamu.janji."-selamat tinggal impian-




dan aku akan sekali lagi akan menulis seperti ini apabila kau bergelar "raja sehari".