:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Thursday, October 21, 2010

perihal BLOGGER

satu : jenis yang suka gebang pungpangpungpang pasal life dia...so kita nampak life dia perfect sesangat..akan share benda yang best-best dan happy-happy jer.....jarang post entry sedih sedih...kira kalau baca entry dia kite pon akan rasa life dia heaven gile.tapi hakikatnya........................life dia tak macam tu....in real life,dia seorang yang lonely,tak reti bersosial,dan life die dull sebenarnya.mungkin dia tulis blog untuk tunjukkan yang hidup dia heaven ataupun dia ingin kan cara hidup sebegitu yang sebenarnya dia tak ada.

dua : suka blogwalking...lepas tuh tak baca entry...komen setakat..."=)...",tak pon komen "waaahhhhh..."..tak pon komen..."ok"......kalau ada yang lagi teruk,tak baca entry lepas tuh nak komen sebab nak tunjuk pada tuan blog yang dia lah pembaca tegar si tuan blog.....lalu mulalah wujud komen-komen berbentuk soalan yang jawapannya dah tulis terang-terang dalam entry...contoh kalau penulis cakap dia berak 3 kali sehari...dalam komen bleh tanya lagi.."berapa kali berak sehari.."...so,ape kes??kantoi tak baca entry derrr...

tiga : jenis yang suka tulis entry sedih-sedih..pasal kekecewaan percintaan,pasal pengkhianatan manusia..pasal kesempitan hidup..dan totally pasal masalah lah...jadikan blog tempat meluahkan..so readers semua akan rasa "kau apehal asik bersedih je...get a life lah weyyy..."....sedangkan in real life dia tak begitu..in real life dia seorang yang hepi je...gelak-gelak...in real life die nampak perfect...langsung tak nampak bermasalah...so blog mungkin sekadar tempas melempiaskan kesedihan..

empat : jenis yang orang ada blog dia pon nak ada blog tapi still tak puas hati dengan blog orang lain..tak puas hati dengan betapa bestnya blog orang lain..so kalau orang tuh memang dah best...suke hati lah dia nak bukak blog banyak mana....dia pindah mana-mana pon readers dia mesti follow...but then ada yang tak puas hati...ape kes??ketagih sangat ke duit nuffnang??jangan tunjuk perangai busuk hati tuh boleh?

lima : silent reader....seorang yang rasa merendah diri untuk tegur blogger yang dia rasa kagum...sampai rasa kalau dia komen pon penulis tuh tak baca kot sebab dia kagum sangat dengan penulis tuh..dan ramai lagi yang kagum dengan penulis..jadik dia sekadar jadik silent reader......merasakan dirinya sangat picisan...

enam : yang buat blog untuk lepas kan rasa tak puas hati..kutuk mengutuk maki memaki tuh dah jadik sebati lah dengan entry blog dia....namun in real life dia sangat baik melayan kerenah manusia...bicara nya tersusun sopan..cuma blog sahaja dijadikan tempat melepaskan amarah...sebab in real life dia sangat jaga hati manusia sekelilingnya...namun penulisan dan makian nya disalah anggap..orang fikir.."dekat blog dah teruk kat luar apetah lagi...ish teruknya macam setan.."....sedangkan dia in real life sangat lah menjaga perasaan orang.hipokrit??memang perlu ape??sebab manusia itu sukakan kesempurnaan...semua orang pon hipokrit ape..bet on me.

tujuh : perasan cantik dan kacak...letak gamba muka sendiri sahaja (ulang muka sendiri sahaja) tanpa latar belakang mahupun latar belakang dinding putih..amik gamba guna henpon tempek merata-rata di blog..orang macam ni bagus..begitu menghargai diri agaknya..sampai nak ajak orang tengok kecantikkan wajah miliknnya....dan mereka berani...tak takut kalau gamba mereka dibomoh kan oleh sesape?manelah tau kan ade orang terpikat dan bomohkan kau..ha tak takut ker?so mereka ni berani.

lapan : tak pernah tunjuk perangai atau kata-kata kesat dalam blog...tujuannya agar ramai orang berkawan dengan dia..orang akan fikir..penulis seorang yang baik...so ramai yang nak berkawan...cakap pon baik-baik je dalam blog....namun sebaliknya dia jenis tikam belakang.makan kawan..makan jiran..ah segala.tapi orang macam ni aku rasa buat blog sebab nak carik jodoh..nak carik kawan sebab in real life die pemalu tak banyak cakap...

last sekali : nak kejar populariti.nak ade hit beribu-ribu nak jadik femes macam farid kamil. tapi muke tak lawa macam lisa surihani...ada dua blog lepas tuh orang kata nak kejar duit nuffnang..ape duit penaja bagi tu tak cukup???ada dua blog sebab gila populariti...tapi tak rajin blogwalking...jarang nampak komen-komen ..ish sombong betul...susah lah nak kaya dengan duit nuffnang..cmne nak beli tiket balik malaysia nanti??susah lah nak femes....entry selalu emosional,in real life orang kata nampak sangat cool...blablablabla......dia memang teruk..ntah pape..tak berkualiti..blablabla..ah malas nak layan.

yang last sekali ni aku rasa aku...ye memang aku....ok tak?

as conclusion...jangan pertikaikan apa yang orang tulis....buat blog free..so take it easy boleh???blog dan real life tak sama..jangan samakan..baca tulisan dengan dengar lisan tak sama..jangan samakan....kawan blog dengan kawan in real tak sama....diri penulis dalam blog dengan real life juga tak sama....so take it easy....

51 comments:

green rose said...

aku type mana?
lalalalala~

achmad said...

hm...
mngkin aku jenis kelima.
:D

ikan emas said...

mai la ke kolam IE

lumut bagilah markah

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

aku pon tak tau aku kategori mana.

mungkin yang membaca boleh menilai

dhayaluna said...

tak taw jugak num berapa.. :)

NAJ HEBAT said...

nuff pon haram jadah aku nak tgk.

suka hati la.

yg pasti.. aku tak tau aku masuk range class yg mane.

kau tentukan.

adrinaqamarina said...

konpius jup rina yang mana. sume benda rina ade cerita dalam blogm cerita sedey., famili, percintaan, tapi nuffnag tetap tak de sebab tak daaftar :)

Fiq said...

aku mungkin jenis yang ketiga.

dan aku gila benci jenis yang kedua.

avid gunner said...

haha..mana yg aku x suka baca, aku xkan jadi follower. plain simple.

btw, hey thanks for the link back for my 'everybody hates abang long' entry. terkejut gak follower bertambah gila babi bila bukak blog semalam. haha.

jane said...

ko tertinggal satu mut ..

BLOGGER chipsmore..suke main delete2 n private blog ... waaakakakka ;)

pisau belati said...
This comment has been removed by the author.
Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

hahaha...rajin kmu analisis ragam blogger ek...tp mmg betoi sume 2 wujud ek..kte x tau la blog kte ni kat no brape...heheh..neway njoy bc entry ni..

oranglidi said...

[sori komen x kena dgn tempat]

jane tu ade blog lagi dak? ak lama x dgr berita..

oh, yang nombor 7 tu memang jahanam.

nombor dua tu pun aku penah jumpa. banyak kali.

FatinZol said...

setuju.
aku tak reti menangis di dunia luar.segan.tak pandai nak tumpang sedih di bahu orang.
cuma nangis di blog saje lah.

cEro said...

lumut,
aku kategori mane???

gulagulahacks said...

ak no 2 ngn 7..
ok lumut?
hahahaha

Addi said...

suka nombor tujuh, :D

BULAT said...

HAHAHAAHAHA,mcm2 ragam btol..kadang-kadang tgk prangai dorangn i bole buat kite gelak sendiri..lg2 yg suke letak gmba byk2.adoii

Paan Ovrtd said...

Hahahhaha! Gelak besar aku baca tiap2 pengkelasan. Aku dalam kategori kuat mencarut, maki orang tapi aku seorang blogger yang gagah perkasa, kan Lumut? Hahaha!

Aku baca je blog diorang2 yang rajin comment blog aku. Yang x rajin comment tapi worth it untuk aku comment pun aku selalu aware.

Tapi kalo guna Google reader, bersepah2 silent reader 'like' dan 'share' entri2 aku. Kat mana diorang share, wallahualam.

unknown said...

eh nak komen ke tak neh. nanti orang fikir saje je komen sbb nak tunjuk konon pembaca tegar :p

hahaha. aku rase aku nombor 3 ngn 6 KOT. tulis blog sbb nk luah bnd sedeh serabut tak puas ati etc. ak rase la. tataw la tibe kalo org ckp ak perasan cantik. nak buat cane kn. hahaha.

but i totally agree with you pasal tulis blog tu ikot org la. in fact i just had this conversation smlm. pasal ape org tulis/letak kt blog. i do think its up to the blogger dy nk buat ape kt blog, selagi tak aibkan org dan jatuhkan maruah agama kn? but yeah, there are jusr some ppl y xkn puas hati ngn org len.

nak buek camano. bia ajolah.

MOFASAD said...

masih mencari cari aku yang num mana




ekekeke

Panah Beracun said...

kau memang hebat!

AJ Nismihan said...

rasanya aku no 2.
pi blog semua orang, lepas tuh kata dekat shoutbox "hai, saya dah singgah sini, sila singgah rumah saya ya!"
oh
tu kadang2 la.
slalunya
"wah ye ker, kesiannya"; or
"bestnya entri awak".

so

kalau hangin dengan aku, aku mintak maap yer.
aku ni malas membaca.
nak menulis apa lagi.
biar lah.
lantak orang nak benci aku ker tak, ada aku kisah?

hua ha ha.

boleh ke macam tuh fiQa?
ke
nak tulis lain macam sikit.
hmm

macam ni lah.
semua orang ada alasan dan agenda diri sendiri.
menulis di blog.
berjoging di taman.
mahupu menjengah liblary di kampus.
semuanya adalah variasi hidup.

kalau hitam yang kamu pohon, hitam la yang Allah akan berikan.
kalau putih yang kamu damba, putih la Allah kurniakan.
tapi
caranya mungkin tak sama dengan apa yang kita bayangkan mungkin.

ah.
kalau dah nama kawan, pindah lah mana pun, hilang lah bagaimana pun, dan matilah bagaimanapun; hujungnya tetap kita kenang.

dan kalau dah nama benci, semalaikat mana pun kita, tetap jadi kejian jugak pada dia!

asalkan kita sehabis baik untuk jalan-Nya sudah.

"No matter what they say, word should not turn you down Lumut!"
ok
ni bukan original ayat aku, tapi lagu christina agulera. aku pun tak tau, dia kenal ko ke tak.

eh
aku tulis panjang pun bukan ko baca kan.
yelah, ko kan blogger giler femes dan kacak macam nasir bilal khan si penggali kubur tuh kan, aku ni si picisan ja.

hua ha ha
*siap dah satu entri di komen box*

Cik_Noor said...

wat blog untuk suka-suka
suka baca blog tapi kadang-kadang tak pandai nak komen

dimanakah saya

cik elina said...

aku agree sgt dngn conclusion ko lumut .

beautiful_rose said...

blog aku blog rojak blog campuran macam2 benda aku tulis yang merepek yang waras yang sengat smeraban,emua ada.jadi kategori manakah aku ini?

kompiusssss......... =p

jumapx said...

owh aq yg ketiga....hahaha

Zetty Illyani said...

haha
nmpk ny ak x trkategori
ke ak xtw mne 1 ktegori ak???

Aujinz said...

aiyyyaaaaa....tembakan mengena sasaran..


jap...aku jenis yang mane?..

.pitak. said...

ada button 'like' tak? haha. suka no 7 tu. tak daya daku. :)
well, betul tu. mcm aku, blog is another medium utk aku luahkan perasaan.
so, mybe kalau ada yg baca akan rasa macam 'what the heck la minah ni?' something like that.
tp, nk buat macam mana? rasa lega lepas dapat menaip. mybe semua writers akan rasa apa yang aku rasa kot? :P
maka, respect others. weeee~

Wan Zulqhairi said...

yang jenis post entry dgn hanya beberapa perkataan tu macamana plak???dah laa xde gmbr pape pun..

DuniakuAbstrak said...

woaahh

rajin wat analisis

hehe

::cdot the dot:: said...

aku yg no 7 tuh...



weheeee...comel kan gigiku??

elmo gemOk said...

ramai readers yg biasanya takde belog akan cakap ; what u wrote is what u are . urghh ~ mybe tak penah rasa kot.

mier@merr said...

erk...krisis identiti..taktau yg mne..

aku men taram suke ati je kot..xde motif sebenar blogging...

tp mmg jenis bc bru komen... sbb taknak kantoi tak baca...

kalau tak baca..cme say hi..atau gtau lalu lalang je kt sh.box...tak kenan aku blah...

ko nk tulis ape..lantak ko..aku nk tulis ape pun..lantak aku...
satu untuk ko...satu untuk aku..eh..apekah..??
bai.

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aku plg bnci org yg konon2 baca, pastu komen merapu2..damn..satu lagi ntah baca ntah x, pastu komen "wah", "wow", huiyoo"..dll..konon2 die adalah pembaca tegar..pastu blogger yg xreti ngn balas kunjung mengunjung, nk org komen blog die, tp xmau komen blog org..hahahaha..aku jmpa ramai..aku pnh jd cmtu dl.masa memula berblog

fndrocka said...

Aku tak tahu aku kategori mana..ada kategori khas juri tak?

Pada aku..kalau kat blog pemarah, kat luar baik je..atau kat blog ceria,kat luar muram...tu adalah personaliti dia..tapi apa yg ditulisnya adalah fikirannya which is sama.di dlm atau luar blog.melainkan dia berpura2..sama ada di bligbadalah dia yg sbenar. .Atau realiti adalah dirinya yg sebenar.

MuhD NoR AzyM said...

Jgn banned aku sbb jarang komen entry ko. Haha.

Aku rasa, aku kategori campuran. Suka ke, duka ke, manis ke, pahit ke. Semua aku tulis.

Yang penting, bila aku menulis blog, aku akan banyak berfikir tentang tindakan aku seterusnya.

So, apa yang ada dalam blog, itulah diri aku.

six.september =_= said...

haha..aku sendiri konpius aku kategori mana

tapi biar la kan..haha

Anonymous said...

terasa pedas bai

ezanoor said...

sokong lumut... hehehe
ala, whateva la org nak kata apa, suke ati aku la... lagipun aku x kacau hidup diorg. Tujuan aku satu je, aku nak si dia baca apa aku rasa... xde tujuan pun.

lumut, kalo ko rajin, tgk n3 aku. eh takyah la, ko cari kat youtube je lagu ni. Tuju untuk ko http://www.youtube.com/watch?v=VFhqvz8ssJo&feature=related

*wink*

eNaSaN said...

menusUk ke kalBu hik3...



mungkIn aku kaTeGori semua dia tas..bole giTu...cuma yg last tue susahnyer nk kejar populariti...coz nuffnang aku xnaik2..hahhah..



p/s: in real life me as.......

AlexiaAqram said...

penulis blog yang sengaja memisterikan diri sebab tak nak identiti dia sebagai pemuda jutawan terdedah.

ada tak?

Faarihin said...

hahaha...

lama tak jengah sini..

bila aku baca entri ni..

apsal cam terasa plak aku ni..

hahaha..

aku pun ada gak dua blog...

eh bukan lebih dari dua pun ada..

hahaha.. hmmm...

eiffel said...

lama xbw kat sini...sbb da lama xon9...huhuhu

aku nomor yg mne ea???hurm...korang judge ker sndiri...sbb kte smua len2 kan..


ah..aku komen pun..ko bknnyer baca pun..apatah lg nk rply...
lalalallalalalalalalalalaaaaaalalaa

Anonymous said...

yg asyik melucah kategori mne plak?

ard said...

no tujuh buat aku gelak habis. hahaha

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. apesal aku rasa cam pedas lepas makan cili ea? hahaha..

kelakar seyh.. cam ade kena jugak kat batang hidung. dari 1 sampai habis kot?? adoi.. adoi..

Naz said...

ada 1 lagi Lumut... bloggers ternak labah2. buat blog, pastu biarkan bersawang... ahaks..

liyana aziz said...

"hipokrit??memang perlu ape??sebab manusia itu sukakan kesempurnaan...semua orang pon hipokrit ape.."

ni copy paste! muahahahahah..
aku setuju dengan ayat ko yang atas ni...

aku rasa yang ko list tu, semua aku.. buruk lantak kan?? =/

s1t1 2uL41k4 said...

salam kenal. pehhh.. 1st time sampai sini. best gak kan blog nih.

aku paling nyampah yang no 2. semak e..

yang letak pic sndiri banyak2 pun aku nyampah. wat koleksi sendiri sudah la.. haiya!