:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Wednesday, October 6, 2010

terkejut betolla

betul lah pesanan abah..."jangan dibiarkan kosong....isi kan aje....",terus terngiang-ngiang di lubang sempit telinga...time tu mulalah terbayangkan abah disisi memandu cermat untuk hantar aku kesekolah....rindu."i love u abah..",tak pernah aku ucap sekali pon ketika salam abah sebelum turun dari kereta....egois betul kau perempuan.biasalah,kata kacak....

aku punya satu masalah dimana orang lain akan rasa pelik kalau aku ceritakan..ceritanya berbunyi begini....ok sorry...cerita mana ada bunyi..lainlah filem lagenda budak setan ada bunyi-bunyi kan?....jadi,ceritanya begini.kalau nak exam kita mesti ada 2 pilihan iaitu mesti study mahupun tak nak study....dan untuk diri aku..aku ada 2 situasi yang bakal berlaku ketika menghadap exam....dah tentulah situasi nya boleh jawab dan tak boleh jawab...simple sangat kan??tapi apa yang mengkomplikatedkan hati dan sanubari aku ni...adalah apabila aku bertungkus lumus prepare....lepas tuh melangkah masuk exam hall mesti aku akan nervous gila...nervous yang gila punya sebabnya hanya satu..."sebab aku prepare".keadaan ini berlaku adalah kerana,bila aku prepare hati dan sel neuron kepala hotak aku akan bergaduh sesama sendiri....hati akan kerap kali jerit dekat otak..."kau mesti boleh jawap taw!!kau tak boleh sia-sia lah kau prepare..habislah teruk hidup kau..bla bla bla..",begitulah saikonya pesanan hati pada otak...natijahnya....otak aku akan terketar-ketar lalu mengarahkan seluruh badan juga terketar-ketar....dan kesannya.....aku gelabah,cuai dan akhirnya aku isytiharkan diri aku blank dalam exam hall......tapi-tapi-tapi....kalau "aku tak prepare"...aku akan masuk dengan tenang dalam exam hall sebab aku dah yakin yang aku tak dapat jawab...so nak tak nak aku redah......so berbeza.kalau korang tengok aku rilek tu maknanya aku tak prepare..tapi kalau aku gelabah sampai tertinggal calculator tu maknanya aku prepare....aku rasa ini masalah bagi diri aku.

kisah 2 HARI LEPAS...aku pergi test....rilek....sebab aku tak prepare....soalan nombor satu tanya formula.sebab kurang prepare... formula macam malu-malu nak keluar....soalan dua tiga empat dan lima terus diselak tanpa tercalit dakwat pen....rasa nak nangis pon ada....sebab sumpah soalan tak bagi can langsung untuk aku goreng....nak tiru minah bangla kat depan tak nampak sebab macam aku cerita dientry lepas..tulisan kompemlah macam bangla...tapi aku suspect minah tuh genius sebab kejap je kertas penuh dengan dakwat pen...tak tahulah kalau die tulis mantera bangla plak so tu pasal kertas penuh...haha (ayat dengki)...lagi 5 minit soalan nombor 3 yang bernilai 2 markah masih tak dijawab...soalan suruh aku terangkan pungpangpungpang...seyes aku tak tau nak tulis apa....soalan lain aku dah goreng so soalan ni aku tak tau nak goreng apa dah....rasa macam tak nak hantar kertas pon ada sebab rasa jawapan aku sume bodoh-bodoh.....malu pula pada lecturer....tapi teringatkan pesan abah....aku jawab juga....lepas tuh aku senyum sorang-sorang sebab aku rasa jawapan aku tuh bodoh gile...terasa lawak dengan diri sendiri sebab aku rasa jawapan aku tuh kelakar.....

TAPI HARI NI..........aku dapat balik kertas aku...aku bukak....aku terkejut.............soalan yang aku jawab yakin gile tak toleh kiri kanan tu yang salah...tapi yang aku goreng tuh yang betul..jawapan yang aku rasa bodoh dan senyum-senyum tuh diberi markah........"bia betol.......".aku tatap kertas dalam-dalam........terus teringat lagi kata abah.... 

"jangan dibiarkan kosong....isi kan aje...."

perjuangan mesti terus.......(kadang-kadang rasa give up..camne?)

28 comments:

eiffel said...

er...itu dikira nasib ker atau.....

Paan Ovrtd said...

Talking about luck, walaupun aku tak pernah mengalami keadaan seperti ni, tapi aku ada banyak taktik semenjak aku masuk IPT masa jawab exam. Nak share? Jangan harap. Haha!

aLy said...

err sekurang2nya, jawapan sendiri kan?
tak sempat tiru kan?
;p

katilpatah said...

wah hebat2......
tahniah2...

gulagulahacks said...

hahaha.
biaselar.
goreng2 tu lar yg bagi mrkah...
gua pun pernah macam ni.....

tapi tadi...
gua test AW..
terus blurr...
wt refrences pun tak boleh..silaka...
nk goreng memang tak boleh..

six.september =_= said...

bab goreng serah kat aku

m.a.r said...

heh, kacak sungguh :))
mungkin lecturer turut terhibur dan tersenyum-senyum sebab bila menggoreng kita kelihatan sangat kreatif & inovatif ko taw..dia kagum lalu bagi r markah.
ko patut bangga sebab ko ikot cakap abah :))

Adeqq said...

haha. tenyeh jek! serious! mesti boleh score. hehehe

ber_u_wang said...

janji jawap kan..
macam menyemai benih.. kalau betul cara semaian nya mesti tumbuh

DAUD said...

tahniah,
gorengan anda sedap,
haha

avid gunner said...

peh. mungkin lepas ni patut diteruskan je amalan ni. esok final, malam tu layan la drama satu season.

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

cuba translate kan kertas soalan tu kpd hati..
"isikan saja...jgn biarkan kosong.."

the bert said...

rezeki rahsia tuhan..bukan kita tau mende yg kita sangka2 betul sebenarnye betul..

nemo said...

(^_^)

black_mel said...

cikgu aku pun pesan macam tu,.....jgn biar kosong..tulis jer...tu yang aku goreng sampai hangit tu...


rasa give up?ambik 5 minit pkr balik..kalau rasa2 nak give up baik xyah study jauh2 kan...or better lps spm terus kerja..so..apa yang kita mulakan harus ditamatkan..jangan biar tergantung..

beautiful_rose said...

betul cakap ayah ko tuh.isi je jgn bagi kosong.coz kadang2 soalan y kita main hentam tu la y betul.

kira sama dengan tak cuba,tak tahu kan.manalah tau kot2 rezeko tuhan nak bagi kat kita masa tu...

Raihan Mahmood said...

haha,teringat time matric dl. subjek fizik tu aku add sdiri, jadi aku kene tompang clas org.ak xknl sape2 pn,dudukla aku terkontang kanting seorang diri and kena stdy sdiri sbb xtaw nk taye sape..bila exam, aku main entam je,bace soalan tros jwb, pastu anta. aku xsemak sbb aku pn xtaw nak baiki kt ne dan xtaw yg mane aku btol2 bole jawab n yg mane aku tak le jwb.. bila dpt result, aku dpt highest mark dlm kelas yg penuh org2 sombong dan blagak pndai tu.haha. tekejot diorang,drpd tak sedar kewujudan aku kt dlm kelas tu, tros berkenalan..

btw, goreng je mut.. atlis dpt markah kecian abeskan dakwat pen.. tu plg kurang la. paling lbeh tu mcm kau la.. dpt markah penuh.hehe

KERAK NASI said...

lepas ni x yah prepare lah..hahahaha..


isi lah dgn lelaki berwajah cina tu eh. kih3...

¶A.K.I¶ said...

isi aje....
tawakal!
hahahah..... u can do it lumut!!

Cik_Noor said...

Cikgu pun cakap, kalau tak tahu goreng jew jangan tinggal kosong

eNaSaN said...

kuatkaN semanGat Mut...



jgn biarkan kertAs itu kosoNg...=p

Farah said...

Cik Lumut , jangan putus asa ! :)

azman hairudin said...

aku pelik la.

kalau exam kite prepare,kite akan gelabah.kalau tak prepare,rileks je kn? pastu hasilnye menggembirakan kite.

tapi kalau soal cinta,bila kita tak prepare............

farah said...

wahhh..bestnya luck cmtu..xpyh study senget2.ceit.tp slalunya harapanlah nk dpt jwb if tak sudy..grr~
ohh yaa.mungki btol kowt ur abah said..jgn bia kosong..ingatan tok saya jgee:)

maCy said...

maCy syak abah kite pernah diskus nak cakap ape la.

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

tp abah kite ckp pulak, "kalau xlulus siap la kamu"...nk xnk aku kene fill in the blank jgk

ard said...

makaku pon pesan camtu gak. haha

Tihara said...

masa kat U..taktik toyol memang fofuler