:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Thursday, October 28, 2010

kau kencing aku kan?

pendekkan cerita...eh tetiba start dah nak pendekkan dah??ok macam ni aku nak bawakkan cerita tentang sorang kawan aku ni....dia study kat sini sama ngan aku.. course juga sama dengan aku...dan bawah tajaan yang sama..yang tak sama adala jantina kami.kira kalau aku gadis , dia jejaka.....tapi kalau aku jejaka kacak..dia kurang sikit kacak lah...eh eh sori merepek..jadi kawan aku ni dia ada problem...problem nya dia malas nak study....natijahnya result dia teruk masa sem sebelum sem lepas...3 subjek die fail dari 4 subjek yang diambil...so,pendekkan cerita (ok sekarang boleh pendekkan)...sem lepas dia hanya boleh enrol 3 subjek je...kenapa dan mengapa kami pon tak tahu...apa yang kami kesal...lepas dia fail 3 subjek tu..sem lepas dia tetap tak berubah....malah makin teruk....course kami batch kami ada 8 orang saja..masing-masing ada perangai masing-masing dan juga hal masing-masing...biasalah bila duduk oversea kau kene survive sikit..tak boleh harapkan orang dah..so kami memang ada lah tanya dia,cmne study..kau gi class ke tak...asiment anta ke sebab tak de pon nak datang tanya kami...dan banyak lagi...but then dia akn jawab..semuanya ok....namun begitu...semester lepas jarang gile nampak muke die pergi class...dan result dia sem lepas tiada sorang pon antara kami yang tahu.....

sekarang mari kita beralih kepada situasi semester ini..

masa awal semester kami ada pergi mengintip senarai student untuk lab...apa yang kami dapati nama dia langsung takde dan ini bermakna dia tak enrol subjek sebab lab adlah syarat wajib untuk lulus subjek berkenaan....dan sepanjang semester ini.....memang tak pernah nampak muka dia pergi kelas mahupun sekitar uni....pelik.....dan antara kami ada juga simpan sedikit rasa risau..macam mana study dia, tak risau ke masa depan die...die buat ape tak pergi kelas duduk bilik je...dan sebagainya lah persoalan yg timbul...dan aku ni jenis mewarisi darah "detective conan" sikit sebab aku nak siasat nak kepastian...tapi masalahnya antara kami tak tahu nak buat macam mana sebab kalau kami tanya dia..dia akan jawab pergi kelasmhantar asimen,datang test....bla bla bla...jadi kami nak cakap ape?tak kan nak cekik dia pulak suruh cakap benar....begitulah ceritanya.

masa hari raya itu hari..aku ada pergi open house..dan dia juga pergi..kebetulan aku dan dia macam dapat duduk port yang sama dan jauh dari orang ramai...aku pon tegur die....
"macam mana study??ok??nak tanya sikit ni...result sem lepas kau macam mana??ok?"
"em..aku fail subjek ABC123..", means dia fail 1 subjek dari 3 subjek yang dia amik sem lepas.jadi aku pon angguk-angguk lah percayakan dia.....dan aku tanya lagi...."so semester ni kau amik subjek ape??tak pernah nampak pon kau pergi kelas..test asimen sume buat ker??"...aku dah mula menunjukkan bakat inspektor polis secara tak sengaja...
"eh pergi la....semester ni aku leh amik 3 subjek je..aku amik subjek XYZ 000 , XYZ 111 pastu repeat subjek ABC123 tu..." ,
aku pon dengan tulusnya..."oooo kau repeat ABC123 ke..patotlah tak nampak nama kau kat lab...sebab kalau repeat kan tak payah buat lab  dah..."....so maknanya kesemua subjek yang dia amik tuh kami semua tak amik sebab dia dah ketinggalan sikit kat blakang..jadik logiklah aku tak nampak muka dia time kelas dan memandangkan die repeat 1 subjek yang wajib lab..die tak yah buat lab sebab die repeat subjek sem lepas....dan aku dengan baik hatinya pergilah canangkan kat kengkawan aku yang tau die ni ponteng class study ntah kemana bahawasanya yang dia ni enrol class dan masih hidup sebagai student...aku macam try lah nak elok kan balik tanggapan orang kat die dan bagi tau orang lain apa yang berlaku sebenarnya.....dan housemate aku pon angguk-angguk dan percayakan penerangan aku....

but then dalam diam sebenarnya housemate aku dan kawan se"course" aku yang lain ni memang tak percaya langsung cakap mamat tuh..kecuali aku...sebab aku ni kan mudah percayakan orang..tulus je aku dengar cakap mamat tuh.....so suatu hari aku jumpa sorang member aku ni..dan macam biasa aku canangkan lagi yang mamat ni pergi class dan still enrol semester....but suddenly member aku ni sedarkan aku yang aku ni kene tipu.."kau percaya lah cakap dia tu??die cakap die repeat ABC123 sem ni???...weh kau lupa ker subjek ABC123 tu ade semester 1 je..semester 2 mane ade..."

dang!!!!!!!!!!!!

aku rasa cam..kuang aja punya mamat tipu aku idop-idop...yakin gile die tipu aku...penat je aku pergi bersihkan nama die dari kutukan orang ramai yang tahu die pemalas gile tu...tapi snanya aku yang kene tipu.....so dijadikan cerita...aku dah tekad ni.......kalau aku jumpe die nanti face to face...aku nak tanya die...dan sekarang kan tengah menanti final exam kan..aku kalau jumpa die aku nak tanya bila hari die exam..dan aku nak tanya paper ABC123 tu hari ape...

dan 2 hari lepas dengan izin Allah...hasrat aku dimakbulkan...masa aku nak kua rumah mase kat lift aku terserempak dengan die......inilah mase yang dinanti-nantikan....
"kau nak pergi mane ni??",aku mula tegur die....
"nak pergi kedai kejap beli barang..",lepas tuh die sambung balik earfon die....konon tak nak bersembang dengan aku lah tuh...aku pon tanya lagi....
"paper biler??exam hari aper?".....aku pandang die nak tengok reaksi die untuk create penipuan untuk aku time tuh....
"em ari selasa next week start paper..."...dia pakai balik earfon...poyo gile.
"weh...",aku panggil lagi...lepas tu dia hampir nak buat muke kerek sebab malas nak jawab aku tanya apa lagi....."paper aper hari selasa???"
dengan yakinnya dia jawab..."paper ABC123".....aku terus rasa sentap sebab dia menipu lagi dan lagi....sebab paper tuh mane ade semester ni woi!!memang tak de ponnn.....paper tuh kene amik time semester satu je....kuang asam punya kawan kencing aku....ok lepas die cakap tuh aku terus senyap..aku nak tanya lagi tapi lift terbukak dan dia cepat-cepat pergi dekat box surat...dan aku cam..ok xpe len kali aku terjah kau lagi......

seriously lepas exam ni aku nak jumpa die pastuh aku nak cakap.."kau kencing aku kan hari tuh??kau tipu aku mana ade paper ABC123 semester ni??baik kau ngaku....",syes aku nak tanya camtuh nak tengok reaksi die...tunggulah aku habis final nanti memang aku nak tengok reaksi penipu ni macam mana......kerek btol...

19 comments:

Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
Paan Ovrtd said...

Off topic jap. Apasal ko nak jadik silent reader je? Ko dah sewel ke weh? Adoii...

Pasal member ko nih, aku 'snanya' takde hak langsung nak campur. Tapi aku pelik kenapa ko amek berat sangat pasal dia?

Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
LUMUT said...

hye frodo momok...sewel ek?

eh bukan biasa ke tulis "snanye" tuh kan??isk awk ni momok tak teknologi lah cenggitu,,haha...

ok kepada MOMOK FRODO dan PAAN...
dalam batch gua ni ade 8 org..2 org budak under tajaan lain..dan 6 org under tajaan lain..so dalam 6 org tuh..2 orang pakwe makwe...jd tingggal lah 4 orang..sorang lagi tu berd...pandai gile lah gua ckp lu...

dan tinggal lah 3 orang.....

so sorang tuh housemate gua dan sorang tuh mamat kencing tuh...jadi hosmet gua takut nak tanya die...so tinggal gua je yang rajin nak tanye memandangkan org lain buat hal lain..

last skali gua dikencingnya....

kesian tahu??hahaa

kerek btol mamat tuh..sipa lah die nnt....

PAAN..aku saje nak senyap...its ok truskan blogging cm bese lah lu..bising btol.

Paan Ovrtd said...

frodo, 'snanya' jadi trade topic malam ni ke? Haha! Wait...what??? Tomok???? LOOOOLLLLZZZZZ!!!!

LUMUT said...

bodo lah ..paan jgn layan frodo sewel...die tuh momok dan tomok sejati...

kau nak tahu frodo panggil aku tomok sbb entry ni..http://dialumut.blogspot.com/2010/07/alahai-abang-momok_26.html.

bengong frodo tuh...haha

LUMUT said...

*nerd lah...bukan berd..silap taip..haha

Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
LUMUT said...

frodo silap taip lah...*nerd bukan berd..hahahaha...berd tuh dah lupakan aku..habis madu sepah dibuang....hahaha

bodo lah froso pehal lak aku jadik tomokkk..cisssss...kentut..proott

Frodo Baggins said...
This comment has been removed by the author.
LUMUT said...

ish...xpe frodo aku paham perasaan mu..tp luka part mane tuh??ekekekeek...

x habis2 tomok..
lu lah gay suke tomok kan?

haha...

ard said...

meh aku pukul dy utk kau.
hahaha
*aku pon kadang2 penah jadi lurus cam kau :p

cEro said...

snanye,
kalo dia tipu subjek tu, then knape dia tak cite subjek ape dia amik??
adakah dia snanya tak amik ape2 subjek lgsg?

gulagulahacks said...

hahaha..
kasi penampar je..
eh.
ko amik course ape kat sana?

mendatak hijau said...

ala...ko mintak tgk je die punye slip exam..abes citer...ahahha

frodo said...

weh ... :)
tc shafiqah
pelok2 cium2.


>>__<<


((cilake x ble komen entry!!))

lumut said...

frodo..thanks..
muah muah