:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Monday, October 11, 2010

meluat yer...alahai

curi dari blog orang


straight to the point aku baca kes pelajar UTP hantar gambar salam perantauan then masuk paper dekat blog gulagulahacks..mende ni telah  dijadikan isu..but kalau tanya aku...aku tak de hal langsung...bagi aku ruangan tuh adalah ruangan feveret aku masa sekolah dulu bila menjelang raya.bila aku baca ruangan tuh..rasa dia lain macam beb.darah macam menyelinap laju seluruh badan.rasa bersemangat die tuh lain macam lah senang citer...so ruangan tuh secara tak langsung boleh motivate budak-budak sekolah.tak gitu....tapi lepas baca beberapa lagi entry yang dilink kan dari blog gulagulahacks tuh...aku terjumpa lah salah satu komen readers dan di reply oleh penulis blog berkenaan...lalu terselit sedikit rasa kecewa secara peribadiya dari aku...alahai...

komen reader tu berbunyi : Ke dia orang cemburu tak dapat gi belajar luar negeri

dibalas penulis blog berkenaan :  Cemburu? sebab tak dapat pi luar negeri? kenapa singkat sanagt fikiran sdra. Ini soal meluat dengan pelajar pergi luar negeri, tetapi masih mempunyai pemikiran kekampungan nak ucap selamat hari raya melalui surat khabar. Macam gila publisiti saja. Surat khabar Cina dan Inggeris di Malaysia tak buat macam ni pun. Elok sangat kalau Utusan hentikan saja pembaziran (kertas cetak dan ruang akhbar) menyiarkan benda benda syok sendiri ini.

kepada tuan blog yang reply komen macam kat atas ni.... "lu reply  kat orang tuh cakap  nape singkat sangat pemikiran..yang lu tuh tulis gitu macam pemikiran wawasan doplohdoploh lah???ape cter derr???alahai...."...ape pon aku dari dulu suke ruangan tuh.dan aku nak adik-adik akan datang juga rasa macam mana yang aku rasa........tak payah lah meluat..kami ni bukan ada ape..tak hebat mana pon.sama saje...

so nanti tahun depan kami sertakanlah sekali dengan no telefon beserta gamba muncung-muncungkan mulut ye....baru hot chicks orang kata.....baru publisiti.

30 comments:

MOFASAD said...

suka ayat ko yang

doplohdoploh


haha

Kuasai minda said...

Ruang tu memang bagi motivasi, sekurang2nya kita tngok students yg belajar kat luar negeri tu, terdetik juga nak merasa belajar kat sana, so motivasi le tu.

faizal said...

sokong Kuasai minda~

Cik_Noor said...

adoi, macam-macam laaa.

hal kecik jew kan

Tapi tak patut dorang wat gitu.

AJ Nismihan said...

aku tiap taun dari kenal suratkabo, aku baca ruang tuh.
pasal?
1. awek2pi obesi slalu lawa-lawa.
2. aku suka tengok muka depa sengeh2dalam gambar sambil buat eksen2pose cute.
3. aku suka tengok budak-budak Malaysia nih blaja jauh. rasa macam abang kakak aku pulak.
4. aku pun eksited, esok2aku boleh anto gambar yang sama bila aku masuk u obesi.

tapi.
dulu la.
skang.
aku dah besar.
dan tentu tak boleh anto gambar macam tuh.
tapi.
aku tetap suka ruang tuh.
dah jadi wajib nak baca lak.
dan mesti baca gak.

kenapa?
1. masih sama. awek2obesiti memang lawa! siut la JPA dan MARA, bias! patut la aku tak dapat pi obesi!
2. aku harap aku dapat tengok budak2blogger yang aku kenal dalam newspaper dan mention "juga kepada blogger2, saya sayang kamu". Tapi tak da lak yang kata sayang aku! siut je lu. Tak pa la, asalkan kawan aku dapat masuk paper, aku dah bangga. sonok tengok depa jadi orang2yang aku pernah hajat nak jadi.
3. aku suka baca, sebab ni jer yang bahagian yang tentu nampak ceria. muka lain penuh dengan pembunuhan dan kekalahan bolasepak dekat team lawan. apa jadah? aku beli paper nak baca citer happy. nak sedih, baik aku pi nangis2dekat cite industan. apa bareng!
4. esok2,biar anak aku pulak yang anto "mak abah, i lep u.maaf tak balik raya" walau seminit dua minit lepas dia dah anto sms dan kendian suruh aku cal apa segala.

aku gila publisiti?
tak.
kalau aku gila, baik aku pi berbogel jalan sorang2depan istana sambil nyanyi lagu negara ku.
sah masuk muka depan Metro dan tabloit lain.
ni apa barang publisiti dekat situ!
ni cuma nak menghidupkan suasana raya.
kalau lu orang pikir publisiti bagai, raya tak payah anto kad raya, tak payah buat iklan raya, tak payah buat banner raya segala.
ala, tak buat semua tuh pun 'raya' tetap raya kan? dan semua orang pun tau yang kita sedang beraya kan?

ala.
aku pun budak2tak pandai macam korang.
kang kalau berdebat, aku jer kalah kot.
so, aku tinggal ini buat korang pikir sikit2.
kalau tak nak pikir pun tak apa.
korang pikir bab exam korang lagi baik dari pikir hal aku nih kan?

hua ha ha

ok lumut.
ni saja aku tulih panjang.
kire sub-entri nak cakap hal yang sama dengan apa yang lu cakap.
apa sal?
ikut gua suka la. boleh?
=)

missSenget said...

hohoh..AJ nismihan..leh wat entry baru~

adrinaqamarina said...

aku pun baru je baca pasal ni semalam. aduhai.

arap jangan la lepas ni utusan buangkan ruangan tu.

dulu time kecik3 pun, rasa termotivate betul la bila tengok ruangan tu. :)

adrinaqamarina said...

tapi memang university toronto wujud kan? nasib baek la betul3 wujud.

manje said...

salam ziarah

apa salah ruangan tuh?
pandai2 lah nak guna hehe
isu kecik tak perlu besar kan

eiffel said...

aku xpenah baca lak ruangan slm perantau...baca paper pown x..sbb???
byk yg menipu dr betul...hahahhaahaha

tp bila tgk org bajar obesi...cm senang jerk..pdhal nk msok u pun susah...

yeah..hal kecik jerk ni...tp da jd besar kn...

¶A.K.I¶ said...

terbaek la AJ!~

hahahah...
cik lumut comel......
hye!

Adeqq said...

erm.
siapa yang kata pelajar oversea kekampungan? itu kan salah satu cara mereka nak memberitahu parents betapa mereka rindu lemang rendang ketupat bagai. tak paham?

haish! sepatutnya, mereka bangga, ramai pelajar Malaysia yang belajar kat luar negara.

entahlah. aku pun suka ruangan tu. suke sangat! doakan aku dapat masuk ruangan tu satu hari nanti!

Paan Ovrtd said...

Enjoice teh lulz.

gulagulahacks said...

nice2...

nisa sudah! said...

td bce laju2 then selepas wawasan doplohdoploh...agk gagap..siapp pk ape tu doplohdoploh....owh rupenyer wawasan 2020..hahahha....

komen skit psl entry
ske ruangan ni sbb pembekal semngat nk fly kowt...then leh enterprem jd fofular..huhuhu

tp lg satu utusan pon kne cek gak..
mne satu btol or tipo...

lumut said...

nisa,
mcm mane lah diorg nak cek...ini sume mentaliti melayu ni nisa....

u know what...some new zealanders mcm lekehkan rakyat india mase ulas sukan komenwel..sbb ape?sebab masih tunjukkan mentaliti yang tak maju....

kesian jugak bile kami dgr ulasan dr tv nz kt sini...so nak ke melayu juga disamakan?xkan lah mende kecik2 nak kene pantau..byk lagi masalah besar negara kite kene fikirkan....

lumut said...

ok AJ boleh buat entry baru..haha...

ape pn gua nak adik2 skolah rasa mcm mana perasaan bile tgk ruangan ni....

ADRINA,
a'ah wujud2..hehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aku pun sama cm AJ, tp aku xbaca pun dieorg punye ucapan..aku tgk gmbr je..mana yg lawa, aku kerat, simpan, tampal dalam bilik air.




ok x cmtu?




lumut, aku harap ko x hntar muke ko masuk paper tu taun dpn..aku tkt xsgja tertampal muke ko dalam bilik air.hahahaha


























ok, aku tipu je..

lotikus disarimankan said...

terbaik ah jawapan ko itu lumut.memang berwawasan duplphduploh

cEro said...

nak dijadikan cerita, waktu skola dulu aku pon pnah berniat nak buat jahat antar gambaq ke paper kate salam perantauan...

sbnarnye, selain kagum, ada gak angan2 nak masuk ruangan tu..

paper utusan pon dah kondem mende post tipu ni..
pihak utp pon dh duduk semeja nk bincang hal ni..

yg pemilik blog tu, aku rase dia pon dengki kot ruangan tu...
dpatkah ko bayangkan mak abah pelajar2 yg masuk ruangan tu rase camne?? mesti bangga!!
dan mesti laa ko dpat bayangkan, kan???

sweetty said...

Saya pun suka ruangan tu. Lagilah kalau jumpa muka2 blogger yang dah saya follow dan yang follow saya.

ikan emas said...

kalau dah ada rasa jels dan dengki...
ada saja lah cari alasan.

farah said...

tak rase dorang nk publisiti pn..siyes tgk gamba2 dorang pi ovrsea wt kn kite smngat nk blaja gak..

alaaa..dorang tu jeles kowt.nk antr gmba antr jelaaa.walaupn stdy kt sini.xde sape halang.kn.kn.:P

gulagulahacks said...

hoho..
panas-panas...
kalau budak utp kena tindakan sebab menipu,
kalau utusan menipu pulak?
macam mane?


http://www.jomkongsi.info/blog/politik/utusan-malaysia-menipu-dan-berbohong-untuk-menjaga-nama-pihak-tertentu

nisa sudah! said...

tu lar kan..
taw byk pihak yg mempelekeh kan india sebab komenwel ni..

erm...gulagulahacks...terbaik...
mmg terlebey edit...

black_mel said...

wah...aku punya link blog pun xpenah masuk kat blog lumut(x pernah rasa2nya kan?)...bertuah gulagulahacks lumut linkan blog dia..

ard said...

aku slaku utp-ian..
x puas hati ngn utusan.
tp xpelah.. terpulang masing2
both parties ade slh nye jugak.
**bukan utp je penah buat camni..
^^

rimieilya said...

sokong ard....

study dalam or luar negara sama je.sume pun leh dipanggil perantau sb mereka bukan berasal dari negeri tmpt mereka study...so,xde slhnye kl nk anta pic kt ruangan tu kan??

hehe...

lumut mls login said...

RIMIEILYA &ARD,
owhh entry saya ini bukan ditujukan kpd utusan mahupun utpian..tp ditujukan kepada si penulis blog atas kata2 nya yg dimerahkan itu...itu saja...

dan pandangan saya kekalkan saja ruangan tu..x pyh nak ckp pemikiran kekampungan mahupun gila publisiti..sbb kelakar saja bunyinya tu..

Apa pon ini sume mentaliti melayu..benda kecil diperbesarkan dan mula buat ayat yg bukan2...

Frodo Baggins said...

aku x kesah ... mana2 lah
tp kene rasional
utusan n dak2 utp tu
n jugak blgger sorang ni

((hmmmm, mls deal dgn unsophisticated
punya org ... ))

kalau wa ckkp direct camni,
agak2 kene belasah tak?
x sedap dgr kan? celaka betol ayat
jadi?? jaga kata2.

ok, wa blur sbnarnya.
layannnnnnnnn