:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Monday, October 4, 2010

kepala otak

member ajak pegi pantai semalam.dengan teragak-agak gua tolak...dalam hati seyes nak follow..namun gua lepaskan sumenye sebab untuk menempuhi hari ini..tapi akhirnya tetap berakhir dengan keluhan......dapat kertas sialan...eh silap taip lak..bukan sialan,huruf "o" dengan "i" sebelah-sebelah je..tu yang tersilap tu...so dapat je kertas soalan...soalan pertama terus tanya formula apakah bla-bla-bla.... gua punggah kepala hotak carik formula yang dihafal..... jadah sume tunggang langgang...x ,p,alpha,theta,gama,delta,z,negative,positip sume bersepah... sekelip mata gua isytiharkan diri sendiri "blank" dengan tiba-tiba....gua rilek-rilek kejap...symptom macam ni memang biasa untuk manusia yang tak well prepared.PADAN MUKA...minah bangla depan gua rakus gila jawap kejap je kertas penuh dengan dakwat pen..."saiko gile budak ni...nak tunjuk genius lah tuh",bisik hati jahat.....gua dah gelabah...time ni gua dah mula nak pasang niat darjah 3 dulu tiru kawan sebelah...tapi tulisan minah bangla depan tuh tentulah macam bangla so susah nak baca.sakit gile kot mata nak fokus..hmmm....perkara duniawi pon masih susah untuk gua settlekan..ini pulak akhirati nanti...erk,duniawi lawannya akhirati ker???dan akhirnya gua tamatkan perjuangan dengan kekecewaan...tak payah cakap.gua tau tak de sape salah..bukan salah lecturer apatah lagi salah penaja.ini sume salah gua....

dari kecik...makcik-makcik gua,nenek gua,mak abah gua selalu cakap gua budak yang pandai motivate diri sendiri...sebab tuh abah tak pernah risau sangat nak lepaskan gua kemana saja. berbanding kakak-kakak gua...dan apa yang gua cakapkan juga diyakini.....kepercayaan abah dekat gua sangat tinggi mengalahkan kepercayaan beliau pada dua anak jantan beliau yang kadang-kadang je gua rasa berguna..selebihnya...hanya Allah saja yang tahu kesabaran gua terhadap lelaki-lelaki bergelar abang itu..dan mungkin sebab kepercayaan yang diberikan oleh mak abah gua...makcik-makcik..nenek nenek..buatkan gua pandai melangkah dengan terselit sedikit ego dalam diri gua...kami ini orang kampung.dan mungkin kerana itu juga mereka bergantung harap pada gua...oleh itu,gua susah gila nak tunjuk yang diri gua lemah mahupun sedih....bukan susah,tapi tak boleh...apa adanya dalam hati gua..memang gua sorokkan jauh didalam sempitnya urat saraf dan juga derasan aliran darah......dan dari kecik bila gua give up...gua akan selalu cakap pada diri sendiri..."kalau orang lain boleh buat...takkan aku tak boleh..."....itu benda yang selalu gua sogok buat si hati kalau give up...tapi sekarang ni....gua rasa sogokkan tuh dah tak boleh pakai dah......gua dah mula faham sesuatu....

"jangan samakan diri kau dengan orang lain....apa yang mereka lalui tak sama dengan apa yang kau lalui...dan jangan nak cakap kau faham apa yang mereka lalui....sebab kau cakap begitu hanyalah untuk sedapkan hati mereka..tapi sebenarnya kita tak sama....."

dan sebab tuh apa yang orang lain boleh buat.gua dah tak mampu nak buat......
tapi dalam hati gua masih terselit bisikan harapan.."nursyafiqah mana boleh give up..."
saya minta maaf pada diri saya sendiri.semakin hari semakin rasa hilang anak abah yang dulu..alah,yang macho tu.

34 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

mungkin kadang2 situasi yang berbeza..

tapi mempunyai rasa yang sama

beautiful_rose said...

merasa tidak sama dengan melihat...

naz said...

kita di uji bergilir gilir satu di hulu satu di hilir. siapa yang jatuh kita angkat bukan pikul siapa yang teguh jangan pula angkuh :)

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

gila susah sialan kau terima...opsss....soalan..


wa baca entri ni pun wa dpt motivate secara maya..

alvin juga mana bole giveup~~

eiffel said...

mungkin we deserve wat we do...

xleh slh kan sesapa..


redho dan pelajari apa yg kita telah lalui...

Anonymous said...

Hey Tiada apa yg mustahil lo!! dlm hidup ini!!!

chaiyok2!!!

ingat menuntut Ilmu Hanya Kerana Redho Nya... ;)



StarBright7

✿nenek moden✿ said...

so..ko guna toyol tak mut???hehehe

azman hairudin said...

yeah mut.semua org diduga dengan dugaan yg berlainan.mmg susah la nk cari org yg btol2 lalui ape yg kite rase.ibarat mencari bakteria pada kain yg disembur dgn febreeze.99.9% xde.tp ade sbb nape org lain xterima dugaan sama macam kite.Allah nk kite belajar.kalo x dari pengalaman sendiri,dari pengalaman org lain.the point is,always remember,Allah xkn bg dugaan yg hambaNya xmampu tanggung.i know u can get through all this.and one day,u will remember wat u've been through,and smiling towards the future...=)

maCy said...

"jangan samakan diri kau dengan orang lain....apa yang mereka lalui tak sama dengan apa yang kau lalui...dan jangan nak cakap kau faham apa yang mereka lalui....sebab kau cakap begitu hanyalah untuk sedapkan hati mereka..tapi sebenarnya kita tak sama....."



betol. dah tu nak cakap ape ni? maCy pn trok xpat na kate pe~

oranglidi said...

x delta gamma delta z negatif.. huh, susah gk formula fizik ni..

yang quote tu mmang btul. rase poyo je bile tgk drama mlayu duk ulang2 part seperti berikut:

suliazi?: "saya faham perasaan awak.. awak sabar ye?"

amri amru: "awak takkan faham perasaan saya"

faham kepala otak dia.

*cimOt* said...

aq x suker moment camni..then,aq lebih suker sensorang..nak regret sumer dah lepas..nak give up ada yg next plak..adoyaiii..

but lumut,i just wanna say be cool..

Paan Ovrtd said...

Oi lumut...sorry ah aku ter-stop berblogging sekejap dan secara x langsung menjejaskan keharmonian rumahtangga pengkomenan kita.Ceh.

By the way, duniawi lawannya ukhrawi. Ko x masuk KAFA ke dulu?

afiqsiddhartha said...

macam mana kau boleh motivate diri sendiri masa muda dulu? Aku rasa aku tahu main, sekolah, main, makan tidur je. Kalau aku tak buat kerja sekolah, kena marah. Itu je motivasi aku. Tapi aku tak boleh motivate diri sendiri.

cEro said...

kalau itu yg tersurat dlm takdir kau, maka itulah dia...
tempuhlah dgn apa yang kau ada...

i'msosupernotcool said...

gud.
jgn give up.

Fiq said...

pantang ada nama sya-FIQ-an ni give up!

so don hunny!

cekal ok!

Raihan Mahmood said...

lumut! situasi kita seakan2..huhu. aku pun harapan keluarga. tiap keputusan aku diterima, maklumlah dipercayai plg genius dlm family, umi aku xpernah nak suruh aku study,sbb dia yakin aku pandai uruskan diri. aku pun slalu sogok yg aku mesti bole buatnya exam nanti, bila exam xle jawab, aku pujuk ati, result aku mesti ok punya walaupun xle jwb sgt.. huhu,padahnya, aku fail 3 subjek exam lps,kuang2.. nsb baik kos aku ni lulus gagal je,tade pointer..huhu, lau x naye gile nak kene maentenkan pointer utk nxt exam.huhu..

caiyok lumut, bangkit!
kita tak sama dgn org lain, orang lain pn takkan same dgn kita. tapi kita mesti paham diri kita sdiri kan, jadi kena la buat ape yg patot.hehe

KERAK NASI said...

nak jadi gigirl dah kot. heheh.

AJ Nismihan said...
This comment has been removed by the author.
cik hijau said...

hoiii kakak !

jangan give up oke. tak macholah kau give up. hilang ketampanan kau nanti. haha.

plus, tak payah nak samakan diri kau dengan orang lain. tak semestinya kalau orang buat, kau pun kena buat benda tu jugakkan.

=)

unknown said...

bai,

org maybe tak faham ape yang sendiri rase. betul. lain org lain y dia kena rase. but that doesnt mean they hv to face it alone (and yes Allah will never leave us). tp ape aku nk ckp, ko sentiasa ade kwn2, ade aku. and the least that we cn do (despite shits that happen to us) ko sentiasa ada kitaorang. we always hv each other kan? the least that i can give is a shoulder to cry on and ears to listen to you. anytime der. lap u.

avid gunner said...

kalau blank time periksa, try la baca satu ayat famous dari surah an-nuur (24:35).

AJ Nismihan said...

Lu apa jadah pi ekzem tensen2ni duh.
oh.
ok.
bukan tensen.
tapi blank.

ok lah.
benda dah lepas.
lepas saja.
takkan kentut yang dah buang nak simpan balik dalam botol hanya sebab orang lain kata "Haram gila, busuk siut!"
lantak saja.
buat senyum.
kurang-kurang kita tak nak pikir bab tuh dah.

malu?
ah, aku bukan bogel depan orang dan kata "Pandang lah lihat lah, tiru macam saya".
aku cuma jatuh sekejap.
kamu-kamu pun jatuh jugak.
kamu-kamu pun pernah sehina ini dulu.
so, if i am here for that so-called-life-lesson, should you show that weird and funny face?
i believe, you should not doh!

ok.
aku dah tulis diluar entri.
balik entri balik.
erk.
nak kena baca sekali lagi tak?
aku baca komen ko sumer sopan jer.
so,
aku pun kena sopan ker nih?

ok.
try.

fiQa.
satu sebab kenapa kita hilang tapak dalam melangkah adalah bilamana kita berpijak tanpa tuju.
kita berjalan tanpa hala.
kita mencari tanpa barang.
dan tak kan kemana.

kamu di sana sudah seperti sebuah aborted mission.
dan jadi mission yang tak jadi.
so, you have nothing left rather than simply completed the course with whateveridontcare result!
thats the point!

so.
kalau lu tak boleh nak pindah course atas apa jadah pun restriction.
lu kena redah gak menatang apa pun obstacle yang berguling datang.
susah, tapi lu kena try.
cari something to fight for.
kalau ada war, baru kita boleh jadi fighter.

macam basket.
lu kecik jer banding dengan minah yang jenis berbogel dalam bilik persalinan.
tapi, atas court ada lu kisah?
lu redah jer kan?
lu tetap jadi fighter.
sebab apa?
sebab lu ada reason nak survive?
lu ada reason nak bersaing.
dan bila lu ada willing, you boleh jadi lu yang dulu.

kenapa gua bising2macam nih?
sebab gua pun pernah jadi loser 2-3 tahun.
jadi spongebob.
orang maki, gua buat bodoh!
dan last-last gua betul2turn up jadi budak bodoh.
sial tak?

so.
lu nak jadi bodoh gak ker?
dulu dah pernah dibodohkan.
so, kalau lu kekal tak nak jadi fighter, balik malaysia nanti, lagi la orang gelak bodoh pada lu.
waktu tu, ada apa paedah?

amacam?

six.september =_= said...

kamon lumut..chill

KERAK NASI said...

kamu ade kol sy ke?

nemo said...

mak cik!!

naty la wa komen. nak g exam jap!
(^_^)

black_mel said...

first nak komen utk kerak..dem kerak..bertuah kerak lumut call..sob3..jeles....

ok..komen entry ko lak lumut....aku setuju dengan apa yang ko cakap tu lumut..apa yang ko lalui dan diorang lalui x sama..tp percayalah...setiap orang ada rezeki masing2..sama ada ko dapat cepat atau lambat..dan ko kena igt..walaupun kau rasa down mcm mana skalipun,Allah maha mengetahui dan kita ada kelebihan yang x ada pada orang islam iaitu doa..yup...doa abah kau,family kau dan doa kau sendiri,insyaAllah..akan ada sinar untuk kau..apa yang penting berusaha dan berdoa....

MuhD NoR AzyM said...

Hah..terbalik plak dalam situasi aku..walaupun aku anak sulung, tapi mak aku anggap aku ni macam budak2 kecik lagi. Takleh nak memimpin la apala..padahal kat tempat aku blajar, satu kolej kenal..hoho :p

Apapun, kita tentukan sendiri apa yg kita nak buat. Pandangna org tu cuma sekadar pandangan. Mana yg elok dijadikan tauladan, mana yg tidak tu, jadikan lah sempadan.. :)

Mario said...

betul tu...hehe

LUMUT said...

GADIS KAMPUNG,
tapi aku rasa mungkin situasi nya seakan sama..rasa tuh yg berbeza...=p

BEAUTIFUL_ROSE,
betul..lihat tak rasa umpama mimpi.

NAZ,
jangan angkuh...nnt sekali jatuh...menangis.

ALVIN,
soalan lahh...haha..baguslah ambil yg baik yg buruk jgn ikut.

EIFFEL,
pelajari tuh mungkin mudah..nak redha tuh yg susah semua org nak dpt...

LUMUT said...

STARBRIGHT7,
wah glemer btol nama anonymous sorang neh.hehe....terima kasih..tiada apa yang mustahil kan??betul tu

NENEK MODEN,
toyol jantan yang kacak..kau ade?

AZMAN,
aku suke sgt dgn komen kau yg ini..trimas dude.

MACY,
cakap lah sesuatu yang boleh memujuk hati sendrii..bukan utk menyedapkan hati org lain...

ORANGLIDI,
hahaha...kau saje nak bahan formula tuh kan?=p......bagus...amik satu kepala hotak dia faham.bodoh drama ni.

CIMOT,
thanks...aku suke org suruh aku be cool..aku boleh jadi cool....tp susah nak terima org suh chill...susah.

LUMUT said...

PAAN,
ah kau..dah mng duit karoke mmg lah lpe blog..kan??thanx aja aku kafa kat sini

AFIQ,
aku mmg jenis reti motivate diri sndri kot...jarang tunjuk lemah.tak kacak.tp tu dulula kot

CERO,
betul aku rasa inilah takdir aku.

IMSOSUPERNOTCOOL,
tq..u too

FIQ,
hehe..kau pon mesti begitu

RAIHAN,
beb...thanx..itulah yang aku alami....so nak xnak kalau ade ape pon kite kene kembali pada dr sndri jugak..sbb org lain pon letakkan sumtin pada kite..huu

LUMUT said...

KERAK NASI,
pink2????cmtuh??haha

CIK HIJAU,
macho kacak bergaya ke??hehe..thanx utk kata2 kau.....=)

UNKNOWN,
yup babe..kite ada Allah..itulah yg bezakan kita dgn org bukan islam...mereka ape tau?bunuh diri...nauzubillah..thanx syg..luv u too

AVID,
thanx avid sharing is caring..=)

AJ NISMIHAN,
saya suka komen kamu AJ.....komen ni sempoi dan best..syesly.

SIX SEPTEMBER,
chili??hehe

KERAK NASI,
xada pon la.

NEMO,
cisss hampeh..all the best makcik!

BLACKMEL,
kerak tuh perasan.die rindu aku tuh..hehe...aku masih menanti sinar utk aku beb..masih..=(

AZYM,
wah terbalik..kau kene buktikan pada mereka.kamon.

MARIO,
apa yg betul??hee

CT said...

'dari kecik...makcik-makcik gua,nenek gua,mak abah gua selalu cakap gua budak yang pandai motivate diri sendiri'....masuk bakul baling sendiri...ok la tuh...hehehe