:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Thursday, October 28, 2010

perihal blogger versi FIDA AISHAH

itu hari dekat formspring ada orang cakap kat aku "blogger sekarang dengan blogger dulu-dulu tak sama kan lumut..??"...dan aku baca tuh sambil angguk-angguk reply pon angguk-angguk sampai nak kene kat keyboard neh..dan kau nak tahu kenapa blogger dulu dan sekarang tak sama???straight to the point, semuanya jadi berubah sejak wujudnya nuffnang dan tersebarnya kelebihan nuffnang dalam bagi duit dekat blogger..... natijahnya... blogger jadi busuk hati.blogger jadik kebudak-budakan tak pandai fikir,blogger jadik tak ikhlas,blogger jadik cepat melatah,blogger jadik busuk hati busuk hati dan busuk hati.itu je lah yang aku nak highlight sebenarnya......dan mulai hari itu aku perasan semua orang nak buat blog...disebabkan buat blog ni free dan mana ada "orang melayu" suke tolak mende free (ini budaya melayu,setuju?)....semua orang mahu kejar duit nuffnang sampai ada yang menjadi busuk hati....biasalah..ini lah hakikat namanya manusia..lagi-lagi yang bergelar melayu..cepat sangat melatah dengan perkara remeh.


dah dengar isu blogger bernama fida aishah dengan blognye adifstory tu??dah dekat seminggu aku dok baca entry-entry lama dia...dan sehingga semalam aku dah berjaya baca sampai entry-entry sekitar bulan julai....aku tak kenal siapa beliau.dan aku tak pernah sekali pon tinggalkan komen pada entry beliau...aku ada satu masalah dimana aku tidak suka merapati manusia yang sudah dikenali..kerana aku ini picisan dan aku ada masalah apabila aku berfikir bahawa manusia picisan seperti aku kalau aku hadir dalam hidup mereka yang sudah dikenali pasti tidak akan dihargai..kerana itu aku duduk jauh memerhati...aku lebih suka komen pada entry-entry mereka yang meulahkan masalah dan rasa hati...mereka yang rasakan life ini sux..mereka yang dikhianati celakanya perangai manusia..sebab dulu aku buat blog kerana aku ingin manusia sekeliling aku yang aku tak kenal tarik aku dari dunia kesedihan dan pengkhianatan itu...dan ajar aku apa itu namanya hidup secara mendalam...dan mungkin sebab tuh aku lebih mudah mendekati blog-blog yang memerlukan seseorang berkata-kata pada mereka...

isu FIDA AISHAH yang dituliskan DISINI betul-betul tak memberi kesan pada aku langsung..sikit pon tak..cuma semalam bila aku mahu sambung kembali baca entry bulan julai...aku terhenti.blognya ditutup seketika semalam...aku yang tak tahu dan tak amik tahu pon mende remeh-remeh dekat dunia blog ni memang blur-blur lah kenapa tetiba tak leh access...sehinggalah aku jumpa satu entry dan aku mula faham lah entry yang fida aishah tulis pasal dia dikecam....aku baca semua komen-komen yang berjumlan 300 lebih itu di sana...dan aku rasakan......lumrah melayu lah....isu sekecil ini dirasakan kesalahan besar....dan aku cuma mengeluh.....terus terang aku cakap..memperbesarkan isu fida aishah tuh adalah satu perkara lawak.....mengapa mahu dikecam gadis itu??apa kesalahan dia sebesar kau yang buang anak?kesalahan dia sebesar kau menggoda jantan??apa kesalah dia sebesar kau mengkhianat??apa kesalahan dia sebesar kau si perogol jahanam??apa kesalahan dia sebesar manusia atasan yang selalu makan duit rakyat??tipu rakyat??

fida dikatan menipu readers apabila dia mengaku gamba bukan dirinya sebagai dirinya yang bernama fida aishah gadis kacukan..dan manusia yang kononnya sedih terasa dirinya tertipu (ape jadah??ini blog tahu..bukan mahkamah..) terus melatah dan rasa kecewa......alahai..ini blog lah sayang....jangan ditelan bulat-bulat pada penulisan blog....lain orang lain caranya.....dan ade komen cakap mereka perasan fida aishah ini seorang yang berlagak disebalik penulisan putisnya..dan aku rasa ye benar...ada nampak disitu....tapi come on lah...belajar terima kekurangan manusia dari cari kesalahan mereka boleh??dan sekali lagi aku nak pesan..ini blog..buat blog free menulis blog pon tak perlu kan kelayakan..so take it easy people..............................come on lah..maju sikit berpikir..banyak lagi isu lain kita boleh fikir tahu?

dan jawapannya mudah...semuanya berpunca dari masalah hati...jagalah hati jangan dibiarkan jadi busuk.dan sekali lagi aku nak pesan.....menulis di blog dengan dunia realiti tak sama....apa kau percaya jika aku kata yang menulis disini bukan seorang perempuan tapi seorang abang kacak yang tak famous macam farid kamil??heh...inilah blog...sekadar suke-suke.....fantasi.

30 comments:

nisa sudah! said...

hye2...sy taw psl fida aisyah pon dkt kawan2 blog...n bce ape yg terjd dkt tube lawak...semua komen2 beliau kecam hebat fida aisyah...besar sgt ke salah dia...sy rse blog dia, ske ati dia kowt nk tulis ape..dorg mempertikai kan x hagak2..siap ade makian lg...sy xsempat lark nk bce entry fida aisyah semua..sbb smlm dia da private kan..ok tu jerk..klu xske dia..xyah bce blog dia kowt..

ber_u_wang said...

betul tu..uncle sokong kenyataan semuanya bermula dari hati... kalau dah dengki atau iri hati mula lah mempersoalkan benda remeh remeh tu..

fida? uncle blom sampai kesana

ard said...

betol. aku pon x fhm kenape ade isu iri hati bla bla.. aku x penah kesah org x dtg blog aku pon. hahaha..

kau memang rowx ah!!! kak lumut.. yeahhhh~

Atiqah idrus said...

betul betul betul

Cik_Noor said...

haa btul tu,
nak tulis blog nie tak perlu kelayakkan

eiffel said...

adesss.kecoh betul pasal fida aishah ni..

erk..yg sbnrnya aku pun lom penah jengah ke sana...since dorg sibok citer sal fida ni..bwu aku nk tgk smlm..tp dia da tutop..tp skrg da bukak kan??

aku pun nk try usha gk ler..nk tau gk apa yg beshnyer tntg dia ni...


yup..manusia busuk aty ni susah skit..

crayon said...

hahahah.. cool! hang dah bagi pendapat hang, aku nak bagi pendapat aku pulak.. hang cakap aku kecam fida.. statement2 hang dalam entry ni pulak dah sama macam kecam aku..

apa kesalahan aku sebesar kau yang buang anak? kesalahan aku sebesar kau menggoda jantan? apa kesalah aku sebesar kau mengkhianat??apa kesalahan aku sebesar kau si perogol jahanam?? apa kesalahan aku sebesar manusia atasan yang selalu makan duit rakyat?? tipu rakyat?

ape jadah??ini blog tahu..bukan mahkamah.. hahaha.. ini blog lah sayang....jangan ditelan bulat-bulat pada penulisan blog..

sorry aku copy paste balik apa yang hang kata.. dan jawapannya mudah...semuanya berpunca dari masalah hati.. hati aku dan peminat fida yang lain telah dipermainkan :) (dan maybe hang akan kata aku melayu hati busuk juga.. tapi aku tak kesah semua itu)

lumut said...

hoi crayon!!!!!!!!!!

aku tak tujukan kat kau tahuuuu...
aku tujukan kat semua komen2 yang aku baca kat entry kau....
kan aku cakap aku baca 300 lebih komen tuh....

jgn slh paham..
entry ni bukan tuju kat kau.....
jgn nak perasan boleh?

alah busuk hati tuh bukan kata kat kau...aku kata pada dasar melayui itu sendiri....

lumut said...

1 more mane ade aku ckp kau kecam fida?????
aku tujukan entry ni utk komen2 mat blog hang..bape ramai yang jadik anon n ckp bla bla bla...pungpangpungapang....

aku tak cakap kau kecam fida,
dan kau nak cakap aku kecam kau??
cubit nak?

Paan Ovrtd said...

Aku tak mahu ambik pusing siapa fida ke fifa ke pida ke apa.

Aku cuma tak nak tengok kau sedih2 macam entri kau sebelum ni. Aku first comment tahu? Aku tahu kau kuat lumut. Kau bukan macam orang lain, secara harfiahnya lah. You are already unique on your own way.

lumut said...

paan,
aku baca komen kau smalam.
aku dah simpan balik entry tuh.
tp kalau baca kt google reader boleh kot..aku simpan balik sbb aku rasa aku tak boleh tulis macam tuh kat sini..tulis kat esoksemalam tak pe lah.

thanks kau komen smalam...
thanks again.
take care.

crayon said...

hahahaha.. ok ok lumut.. rilek rilek.. aku salah paham kot.. aku ingatkan hang nak jawapan dari aku kenapa aku tulis camtu :P sebab aku tgh membuak-buak untuk menjawab apa orang nak hantam aku ni.. penuh bersemangat! hahahahaha..

lumut.. aku baru 1st time masuk blog hang ni.. 1st impression pun aku dah suka.. sebab simple, kemas.. apa2 pun, salam kenal ya..

lumut said...

tak payah jawab crayon...
aku bukan tulis untuk kau..
sbb tuh aku tanya pada semua apa salah fida aishah itu sebesa rkeslaah mereka yang buang anak?dan sebagainya...

aku juga seperti kau crayon..
kau suka penulisan dia.aku juga bgitu..itu saja...

salam kenal.thanks sudi kesini..=)

nisa sudah! said...

crayon2...kamo x kecam fidA aisyah pon...menceritakan jerk..komen2 anda jaa...xmau sentap k..huhu

black_mel said...

biasalah...kadang2 yang aku tak paham org kita tak dapat bezakan gurauan dan kenyataan...dan bagi aku dlm blog kita ada hak menulis ikut cara kita..selalunya org yg komen kutuk2 ni x penah baca blog kita tp tiba2 nk hentam....

p/s:lisa surihani pun tulis blog ni..hehe..

LadyRye said...

pada aku kalau gambar yang relate dengan gambar dia pun dah fake, artwork yang dia claim pun fake, jadi dia pun fake la kan? okey, there is someone behind fida aishah, for sure..takkan hantu pula menulis..tapi kalau dah semua fake, siapa itu fida aishah dan ceritanya??

macam hang kata la kan, dia bukan buat salah, ni bukan mahkamah, tapi ni etika, dia letak gambar, dia relate gambar tu dengan story, jadi??

mengapa harus backing seseorang yang sebenarnya tah sapa-sapa tuh??? lebih baek ignore saja..sebab dia bayang-bayang..lebih kurang anonymous la..

lumut said...

so tak payahlah baca blog die rite??
ape masalahnya?
nak ckp yang sebenarnya fida tuh tak cantik?fida tu bukan hebat melukis?fida tuh x pandai main gitar??cmatuh??nak kate fida tuh gebang lebih??cmtuh??

sbb ape??

sbb busuk hati.sng citer kan,.

LadyRye said...

bukan..

maksud aku, ratus-ratus orng bertelagah pasai fida aishah neh..

aku pun baca blog dia...tapi siapa dia tu yang harus kita backing atau kecam?

so lebih baek buat derk saja

nak emo lebih-lebih pasai dia pun buang masa saja..biar dia menulis, biar kita membaca

tak payah rage, tak payah gila backing

itu maksud aku..

maw busuk hati pasepakah? bukan kita kenai dia in real life pun..

dia cantik ka tak, mana kita taw?
mungkin dia tak cantik, mungkin dia lebih cantik dari gambar angelbaby tu.. atau mungkin dia tu bukan perempuan..mana kita taw?

point aku ialah : tak payah bising-bising pasai seseorang yang kita tataw dia tuh tah sapa2..tetiba pasai dia kita yang blogger picisan, blogger otai so-called neh bergaduh-gaduh...

okey??

lumut said...

ladyrye..

haaa...dats my point..u get it..anggap saja blog fida tu sekadar cerita..penulisan...x pon cerita dongeng sudah...

best ape penulisan die..
ade pengajaran..
ada bangga diri sikit2...
so kita amik yg baik buang yg buruk..

kan???

thanks u got it babeh.

ezyanie said...

naahhh .. orang melayu mmg kuat melatah (part tu aku sokong kau lumut). opocot ! haha

nurasewel said...

nama pun dunia blog,dunia fantasi,dunia penuh kepura-puraan..nak kecoh lebih-lebih buat apa kan? baik fikir masalah sendiri..

aku pon lebih suka duduk memerhati dlm diam kecuali kalau betul2 ada pendapat utk dikongsi..

FatinZol said...

psal fida tu,aku cuma pernah p sna skali je lah.lepas tu x dtg2 lagi dah.so,xnk r komen sal dia.

cuma aku nk ckp,spanjang aku blogging,ak x penah ade nuffnang pun.
kira aku x busuk ati la dak?

heeee...:D
jk.

laila said...

aku pun br kenal dia ni
br start bc entry dia

cik bubu said...

this is ol gossip la kak lumut..hahaha maybe blog je tempat die nak gebang lebih2.yg readers nk pecaye sgt kenape.sedangkan kat dunia realiti pon byk org kene tipu.haishh.

Frodo Baggins said...

sila masuk belog wa ..
kelik nuff kali2


>>__<<


((kutuk aduka taruna lagi best woo))


hye altomoki alkugiran

kerjaseni said...

which is why i've stopped jaywalking around the blogosphere for a while, che' lumut (well, plus the annoying work schedule which was a murder...). and i did thought your old bloq was dead, so... only realised after che' aina 'talked' about you recently. :)

funny, how in a space of a year, many things have change. quite a number have stopped writing and closed their doors to others, simply because people forgot about one simple thing. adap. bukan ke kita diajar, sebagai tetamu, untuk hormat tuan rumah? pity.

lumut said...

kerjaseni??
hye...
at last u found me..
welcome.

lumut said...

by the way sape cek aina??

azman hairudin said...

aku percaya ko kachak~

peace...=)

kerjaseni said...

actually, never lost you. only thought esoksemalam was dead. still, masih dibookmark seperti biasa. dan biasanya jadi silent observer di sini. che aina? formerly-known-as the pink criminal. :)

anyway, are you closing just lumut or both, including esoksemalam? as you might remember all the way back, form last year (it has been a year. wow.) if that'll make your life easier to live, well it's a choice you have to make. biar orang kata 'jual ikan', yang penting hati kita tenang...