:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Friday, August 20, 2010

luka

entry ini gua buat untuk menyertai contest PUISI KANTOI...orang macam gua bukan jenis suka bunga..gua suka bola keranjang je..so gua tak reti buat puisi pon..nak menang apetah lagi....hakhak..tapi ape gua kesah??gua nak masuk gak...kalau gua menang..gua nak tiket balik malaysia please......ok terima lah puisi murahan ini dari gua.....kalau lu orang nak masok..klik lah sini...kat situ nanti ada terangkan kena buat puisi tentang barang peribadi kesukaan lu orang...terimalah puisi dari gua..nak maki pon boleh.sila sila tak dek hal.hakhak

lebih 10 tahun yang lalu....
pertama kali gua terlihat lu..
gua terfikir apakah tujuan hidup lu,
untuk siapa?mengapa?bagaimana?
segala persoalan berlegar dibenak fikiran gua yang satu,
tidak pernah terfikir gua akan memiliki lu suatu ketika dulu,
seperti tiada tujuan untuk lu didekati...dipegang...
bentuk lu langsung tidak mengghairahkan,
gua terus memalingkan wajah...
memiliki lu apatah lagi...untuk apa?
gua mula bertanya...
namun timbul juga persoalan....
mengapa dia,dia dan dia....ada sorang satu.

lu taat pada tuan lu,
walaupun lu tidak rela diperlakukan begitu,
lu tetap menahan bau,
lu tetap lakukan tugasmu,
satu persatu gugur ditangan lu,
betapa hebatnya kuasa milik lu...
namun lu pasrah..
yang pasti lu tidak mahu melukai ruang itu.
lu tahu itu bakal menyakitkan...sakit yang teramat....
lu sungguh memahami...sungguh.

masa berubah masa...
suatu hari lu mula gua dekati.....
gua pegang....gua mula mempelajari...
gua jadikan lu terpenting dalam hidup gua..
lu suntikkan gua dengan keyakinan..
lu resapkan segala keberanian...
lu jaga kebajikan gua..
lu pelihara amal gua...
demi agama gua....lu rela diperlakukan sebegitu..
demi hidup gua...lu rela hadap segala bulu-bulu....
ohhh..lu la pisau cukur gua yang satu....

baru berani angkat ketiak kan??


cukuplah tunjuk ketiak..satu lagi tuh gila ape nak tunjuk??cucuk mata tu kanggg...
hakhak....

35 comments:

eNaSaN said...

owh lumUt di sini kamu ..
puas ku cari hilang jumpa kembali
owh tak menhan pisu cukUr mu..
ehehhehe



hai lumuT...

eiffel said...

dem!!!pisau cukor...er..utk ketiak jerk ke...ngeeee =P

Faarihin said...

hahaha.. sabau aje lah.. memang bagus puisi ini.. lu leh jadi kaya ni.. huhuhu..

lumut said...

ENASAN,
hye2 kamu..

EIFFEL ,
kan aku tulis "berbau tuh"..paham2 lah beb..haha...aku letak gambar angkt ketiak cukup le..lagi satu sendiri ade kan?haha

lumut said...

FAARIHIN,
mekasih suppot gua nak jadi kaya..gua nak balik raya ni xde duit..uhuuukkk..ciss

kiba said...

hye lumut sayang intan payung,
belum kahwin lu dah tunjuk ketiak lu.
kalau kahwin nanti wa dah tak surprise dah. hmph. good luck.

takcaye letu. ye mut, musim mengawan la ni. ok ape ape pun, sama sama maju jaya.
aku balik raya kau balik tak ni?

Ryoki said...

hahaha... hope menang la kontes tu yek... klo tk, kempunan la nk blk ry n merasa DODOL, SERUNDING, KETUPAT, LEMANG, DUET RAYA, TAKBIR RAYA, FEELING BLK KG, N ETC... hahahaha....

beautiful_rose said...

heh,ko nyorok kat sini ehh??
adoiyai berapa banyak koleksi blog ko ada nieh...

dah kaya nanti jangan lupa share2 okay =p

kella said...

hyaiyayy.. lumut! hehehe..
aku saja mau dengar si farid punya jawapan, apa jawapannya atas soalan perscandalan itu...

hehe.. no big deal, gurau..gurau..

:)

kella said...

mari kita ikut dia!! hahahaha... :D

kiba said...

sian kau mut. duduk je la waitakere tu. ;p

alah apa nak jeles nye dengan aku, aku sama je balik ke tak balik. kalau balik pun orang dah habis mood raya. tapi aku balik pun sebab apak aku rindu kate nye. tehee. takpe mut, duit ada rezeki ada. usaha seribu daya bibeh.

Mario said...

baca 2 kali baru aku paham...mmg tinggi bahasa puisi ko ni...good luck

Linglung said...

ouh..kenapa tidak biarkan saja ianya berserabai..kdg2 gadis berbulu ketiak itu indah..


haktuihh!

Jard The Great said...

erkk.. aku pakai pencabut je. cabut satu satu baru feel.. wakakaka

Adjeng Puteri said...

oh, pi laser je senang. puisi hang memang rare! (cis, aku memang gampang kaki pengampu!)

zatbesi said...

aku tak ada bulu ketiak.!

lalaalalalalal~

lotikus disarimankan said...

coy...ketiak after shave ke before shabe?puisi ganas jiwang babeng ni

syahira ariff said...

hai lumut
pisau cukur mmg ada byk kegunaan pnting
bkn di ketiak sahaja
maka jasa mereka perlu kita kenang seumur hidup

hahahahahha,
wa silap knl lu la
mopasad selalu sbut lumut-nuffnang-traffik
sila salahkan mofasad ya ya

¶A.K.I¶ said...

weh!
mne pergi esok semalam??
ilang da???
aku link blog ko k~

Berd said...

Mengada lah!

Berd said...

eh ni kemut ke?

LORD ZARA 札拉 said...

gua nak masuk~

nak zahirkan kecintaan gua kat lu sayang~

boleh?

muahahahaha~

NichKhun said...

hakhak.. lumut taw tak sengal tu hape?
awak sengal kan lumut..
awak tahu?
hakhakhak..
slamat berpuaseee =)

::cdot the dot:: said...

woiiii.....ni apa ni??? ni apa ni??? man alumut dulu?? adoyyy la....

lu tinggalkan gua..mcm tuh jekk...sbb tuh gua jiwang...sentap..tak cool...

selamat mlm sayang...

lumut said...

KIBA,
cisss..ala tunjuk ketiak je pon.itupon x nampak..gamab da gelap,u ni kuat jles

RYOKI,
kau saje je kan nak ckp sume jenis mknan tu.ciss

BEAUTIFULROSE,
haha..bukan nyorok..bercuti je..ok kaya nnt kite beli kapal terbang ok

KELLA,
aku pon gurau syg..haha

lumut said...

MARIO,
tinggi kebendanya.kau x bace snanye kan?

LINGLUNG,
hahaha,..ciss kau

JARD,
hahaha...x sakit ek?

ADJENG,
ahhah...kau mmg suke mengampu..leh kaye ke?aku nak kaye ni

ZATBESI,
penipu besar.x baligh kau ni

LOTIKUS,
hahahah....jiwang babeng ganas..ketiak wangi

lumut said...

SYAHIRA,
pesal mopasad sebup mcm tuh??lu kasi sunat itu budak leh??ciss..

AKI,
ilang beb...rosak..leh log in je..tp blog x leh view..cisss kan??mekasih link.sile2

BERD,
hye syg...rindu kan?kemut taik kucing

ZARA,
hahahaha..zahir saja?batin jangan ok..hahaa

NICHKHUN,
sengal2 badan ke awak??nak urutkan saye ek??haha..samat bepose nickh..=)

CDOT,
lu kurg ksh syg gua?alolololo...pondan sgt lah nak sentap bagai.

beautiful_rose said...

kapal terbang,cantek tuh...
tapi aku tak ada lesen kapal terbanglah.lesen terbang di terima tak?

nekmo said...

puisi double meaning..
aku rasa..mcm tau apa maksud puisi tu...mut..buat puisi untuk aku ngan atok lak..aku nak berbalas puisi time jogging..

maCy said...

lumut! kamu pergi mana!

lumut said...

BEAUTIFULROSE,
kau ni bini superman ek?hehe

NEKMO,
kau tau ker???haha

MACY,
pergi mane?

fndrocka said...

pisau cukur kau dah 10 tahun tak tukar ke?mesti dah berlumut

memandgkan kau dah masuk kontest ni..aku tak jd masuk.

lumut said...

FNDROCKA,
bkn la...kau x paham ni puisi ni..hakhakhak..10 thun yg lalu means aku x knal lagi pisau cukur..eh eh haha

penaberkala said...

lol, pisau cukur rupanya
good luck for the contest

guna pisau cukur takpe, jgn jadi pisau cukur sudey,haha
juz kiding

Cik Jari said...

mmg best...sungguh berjasa pisau cukur ittu