:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Saturday, September 25, 2010

23 jam

selepas malam kejadian yang penuh dengan "pujian" didalam hati yang diceritakan dientry lepas...keesokkan harinya pulang dari test seperti biasa naik lah gua sebuah lif untuk masuk kerumah kesayangan..(eh lif punya penjodoh bilangan sebuah ker???)..."tinggg~~~!!",jerit sebuah lif yang gua naiki.....bergegas dan segeralah gua keluar dari perut lif......tanpa diduga gua hampir terkejut dengan kelibat sebuah lembaga secara tiba-tiba...hampir berlaga hidung pada awalnya...oh mengapakah begitu gatal imiginasi penulis ni nak langgar-langgar hidung bagai??hakhak...."ohhh...sorry...",kata gua bila pertembungan gua nak kua dia plak nak masuk lif.....seorang jejaka kiwi berhenti dan memberi ruang untuk gua keluar terlebih dahulu...gua pandang dia sambil senyum..dan dia pandang gua untuk tengok dimanakah lokasi yang gua hendak tuju.....apabila gua sudah berdiri didepan pintu rumah dan bersedia untuk membuka pintu.......

"hey,sorry about the noise last night....",laung beliau dari depan lif.
gua pandang lalu bertanya..."lu buat ape semalam dude??ni gua nak pesan..kot iye pon lu nak paku-paku ker..gerudi segala..buat siang lah beb...malam orang nak tidur...tahu??",oh gua menipu mana ade cakap cam tu..hehe..gua pandang mamat tuh gua sempat cakap "tak dek hal la..."..lepas tuh tak sempat nak tanya mamat tuh terus dah masuk lif...mungkin dia mintak maaf sebab dia cam tetau je kan gua tulis entry "puji" khas punya untuk dia dalam blog ni...tak pon malam tuh dia mimpi ngeri tentang jirannya...hakhak.....pape je la...

so menjelang tomorrow....daylight saving will be turn off again....

kiranya perbezaan waktu antara malaysia dan new zealand yang sebelum ni  4 jam akan kembali menjadi 5 jam...bagaimanakah ianya terjadi????woah letihlah gua nak citer tetiap tahun kalau ade memember yang tanya..hee....mende ni berlaku apabila pada tarikh yang ditentukan...semua manusia di new zealand perlu tambahkan jam tangan,jam henpon mahupun jam loceng tik tok tik tok mereka menjadi lebih kepada 1 jam..kira time tuh kalau pukul 2 pagi...tapi pada hari dayligh saving off tuh akan jadi kul 3 pagi...mende ni berlaku sebab kami mahu balance kan waktu hari siang dan hari gelap...kira apabila subuh sudah mencecah 4 pagi..dan pukul 6 pagi tuh dah macam kul 7 pagi....then sebab tu lah untuk panjangkan masa siang agar mudah melakukan aktiviti seharian....jam akan dianjakkan satu jam kehadapan...kira kalau sebelum ni lu bangun pukul 6...tapi bila daylight saving off...lu bangun kul 6 tuh sebenarnya kul 5 pagi..ini bermakna lu bangun 1 jam awal dan akan membuatkan sistem kehidupan masing-masing mula lebih cepat agar dapat menikmati hari cerah semaksimum yang mungkin....errrkk..nape gua rasa macam fail je explain mende ni???

so kiranya untuk hari esok..special sikit sebab kami akan rugi 1 jam...jadi kami beroperasi pada 26 september esok hanya selama 23 jam.....kira kalau tidur kul 12-6 before ni..dan jadikan kau tidur 6 jam...tapi untuk esok sahaja..lu akan rugi 1 jam bila lu bangun kul 6...tapi sebanrnya time tuh lu baru tidur dari 12-5 pagi........ohhh begitulah bagaimana hari boleh menjadi 23 jam when daylight saving turn off..and it will be 25 hours when it turns on again nanti.........

eh ape??pening dengan entry ni??ah lantak lu lah...hehe...

[jangan menyesal dengan watak dunia yang kau pegang...tabahlah fika.]

18 comments:

gulagulahacks said...

bes giler duk ovc..
serius.
gua jeles....

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR said...

wa suka entri ni...

penjodoh bilangan buat lif adalah sepintu la mut...

bagus gak dok nuzelen ni..bole cepat2kan waktu..

wa pun nak cepatkan jam hp dan lappy wa sejam awal...

the bert said...

kusut gak nk paham waktu dier..

ber_u_wang said...

apa nak susah selalu tido 12~ 6.. lepas adjust jam tido lah 12~ 7 .. sama gak kan? cuma orang dah gi kelas .. kita baru bangun..




take care..mata jangan masuk abuk selalu

~Op.Muiz~ said...

nasib baik wa paham...

Konon-Konon Latifah said...

Ok, ini entry paling kompleks skali! Maaflah, saya sekolah pondok jer...

Anonymous said...

ad ek camtu??ak bru tau..hohoho

violetless said...

ooo paham...penjelasan yang buleh mmbuat deb paham..

mendatak hijau said...

aku rase die wat lubang kecik kat dinding ala2 citer P.Ramlee tu...abes la ko kene skodenggggg pasni...

katilpatah said...

mut lu bangun awal kejut wa la...
kat melaysia nie waa x mampu nak anjak2 masa...

cEro said...

oooooooooooooooooooooo....
serius baru tahu...
rupanya itu daylight saving ek??
slama ni duk dgr je, tp tak tau mende...

afiqsiddhartha said...

awal ritual daylight saving kau? Bukan masa halloween ke?

black_mel said...

23?25?pening2....adakah jam salah set atau jam set dah betul tp walaupun tunjuk pukul 6 tp sebenarnya pukul 5...

pening x?haha..

ard said...

pening. hahaha. tp akhernye paham gak.

eiffel said...

wey...camtuh apakah stiap taun lam calender lu da set kan bila nk cepat dn bila nk lambat????


leceh oke!!!sbb klo lu xbetolkan..kebarangkalian utk lu lmbt ke kelas sgt tgi..tuh klo g cls, klo amek exam..lg camtaek!!!!

wey, kt new zeland jerk ker yg mcm tuh????baru gwa tau..huhuuhu

seroja jingga said...

penjodoh bilanagn lift. sebungkus lift lah!

today je akak ade masa jenjalan kat blog..

life has to go on! ingat tuh!

PUPUT said...

pernah terjadi gak camni kan lumut...tp klu xsalah aku 1 dunia..jam kena cepatkan seminit..klu xsalah laa..hehe...
alang2 berlaga2 idong kan baik laga bibir terus lg best..ekekeke....

PUPUT said...

haha..xde ek..tu laa..aku rasa2 je..klu xsalah..nmpk sgt salah...ekeke...tp best r duk tmpt org..cam2 leh merasa..kang balik mesia bwk la salji sket ek...^_^