:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Tuesday, September 21, 2010

senyum mereka

 kejap lagi saya ada exam ni....(perlu ke bagi tahu?haha).tapi entry ni saya dah taip 4 hari lepas then simpan dalam draft.haha

itu hari abah saya telefon tanya khabar...dan abah saya ada bagi tahu saya yang ayah,ibu,nenek,adik dan pakcik sedara awak datang rumah saya beraya.....ibu awak dari dulu sampai sekarang tak pernah kurang kasih sayangnya untuk saya....walaupun ibu awak tahu yang kita tak kan lagi bersama duduk gelak ketawa macam apa yang pernah kita lalui dulu-dulu...tapi ibu awak tak pernah berhenti mendekati hati saya....betapa wanita itu kadangkala saya rasa menumpahkan kasih sayangnya buat saya sama seperti apa yang awak dan adik-adik awak terima........dan betapa wanita itu punya ciri teristimewa dalam dirinya....masih boleh menyayangi seseorang seperti saya yang hanya orang luar dan tiada apa dimata sesiapa.....

"sampai pukul satu pagi jugaklah borak-borak...",kata abah.dan ketika mendengar itu dari abah,saya sendiri keliru tentang perasaan saya apabila teringatkan peristiwa 2 tahun lepas..itulah kali pertama dan kali terakhir awak bersama keluarga awak datang menziarahi keluarga saya.sekadar memunggah memori lama dan saya pasti si hati milik saya ini sudah makin kering lukanya....parut lama masih ada...ah itu biasa..saya mampu berdiri meneruskan hari-hari saya....dan saya sedar untuk mengulangi kisah warna-warni yang pernah kita lakarkan bertahun-tahun lamanya itu kembali....sesuatu yang mustahil..sesuatau yang kita sendiri boleh cakap "eh macam mimpi je kan??"....tapi sebagai seorang yang masih punya jiwa...kadangkala lakaran kenangan lama datang menegur saya mampu membocorkan empangan airmata....ah itu biasa.dah kata ada jiwa.hakhak.

datangnya gadis itu menegur saya disuatu hari mengadu selalu bermimpikan saya dan ibu awak....saya terima dengan sesenang rasa..saya cuba sedaya saya menenangkan hati gadis itu..sebab saya ini gadis juga..dan entah kenapa dari dulu..saya sungguh senang berbuat baik pada semua orang yang buat baik pada saya walau sebenarnya kebaikan mereka itu kadang-kadang hanya untuk mengaburi mata saya (kejam taw orang macam ni)....tapi saya tak pernah serik..saya tetap susah nak rasa orang yang senyum-senyum dekat saya tuh orang jahat....dan sikit pon tidak terselit kelat mahupun pahit dihati saya pada gadis awak...saya langsung tidak anggap itu musuh saya.....dan untuk memusnahkan rasa cinta antara kalian berdua....tersangatlah bukan diri saya.....bagaimana pernah saya katakan pada awak seawal perkenalan kita yang jika bahagianya awak bukan dari saya....saya akan biarkan awak dengan kebahagiaan itu selamanya.....dan see?awak sudah bahagiakan??hehe...tahniah awak.

makin hari saya makin susah nak marah.dan selalu sangat bersangka baik pada orang......tiba-tiba saya rasa saya macam dah tak ada perasaan pula...hahahaha.....

17 comments:

eiffel said...

sentiasa bersangka baek kn satu perubahan yg +ve..bukan sbb xderk perasaan...mgkin xmahu melukai aty sndiri...

dlm sntiasa bersangka baek..kita juga perlu beraty2...kannnn

eiffel said...

oit..blog aku da kne virus ler..skrg aku da tukar url...sbb xdpt nk slmtkn kawaiieiffel...huhuhu :(


nah camtaek-ei.blogspot.com/

gulagulahacks said...

cehh...
berkorban demi cinta?
wa tabik sama lu..

Konon-Konon Latifah said...

wanita ni hatinya terlalu lembut. tak kesah la perangai macam jantan ke hapa...namanya dah perempuan. dah imprinted dalam DNA penuh dengan kasih sayang. jadi bila terluka tu, pergh, mendalam babe. tapi kita jangan berputus asa dengan rahmat-Nya =)

cEro said...

suka dengan kepositifan entri lumut...
thumbs up!!

GaDis CoMeL said...

saya pun dah macam tak ada perasaan jugak. dan saya juga selalu berprasangka baik terhadap orang. hehe.


*puitis jugak gua nih

makdara TERDIVA said...

sana sini situ sume org exam..selamat bergelut di dewan peperiksaan.. :)

*nak bersangka baik juga kalau ia bisa membuat hati sendiri tenteram..

FatinZol said...

lumut..lumut....
ada jiwa ni susah jugak kan?...heehe

mgkin tidak berperasaan tu lebih baik dari mempunyai perasaan yg menyakitkan diri sendiri...

(lumut,abaikan apa aku cakap ni.emosi x stabil..hahaha)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

Aku dah serik bersangka baik pada orang

bila

orang membalas dengan taik!!!

ard said...

susah nk carik org mcm ko kak lumut!(ye ke kak? bantai saja lah~ ) ^____^

moga sentiasa dipelhara-NYA :)

aLy said...

smoga cemerlang jwpn yg ditulis dlm exam tu

^_^"

Farah said...

Selamat berjaya dalam exam , cik Lumut :)

Btw , moga-moga hati itu tidak hilang rasanya :)

ikan emas said...

moga dapat hadapi exam dengan mudah
dapat jawap dengan hebat

dan

keputusan yang cemerlang!

katilpatah said...

eh wa pun skrang dah tak punyai perasan...sebab wa selalu rasa kosong..

✿nenek moden✿ said...

hmm..aku nak buang perasaan marah ni mut..

*cimOt* said...

tulus nyer hati ko..make sure other people happy..but,ko terseksa dgn ol those bitterness..

btw,this such person always protected by Allah..never regret watever happened..semua ada hikmahnyer..

cleo said...

wa dah jadi bisu. bisu untuk berkata-kata