:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Wednesday, September 15, 2010

April 2007

seingat aku tarikh bersejarah nya adalah 12 april 2007....hari selasa kalau tak silap.

ntah macam mana aku tengah buat lab report yang serabut ni tiba-tiba aku teringat dekat dia...seseorang yang pernah aku kenal dalam beberapa jam dan lepas tu beberapa hari...ah ini sekadar memori yang singgah memunggah kepala hotak aku mungkin..layan kan saja...kecederaan yang aku dapat pada lutut belah kiri aku ketika main basketball adalah sebabnya kenapa aku perlu melalui 12 april ni....fikir 20 kali jugak lah aku nak operate lutut aku ni..aku still boleh jalan...tapi memandangkan nak kembali kepada normal  dan masih menyimpan hasrat untuk kembali beraksi di gelanggang bola keranjang suatu hari nanti aku setuju untuk laluinya.....ok cukuplah pengenalan. kembali pada sehari sebelum 12 april 2007...maknanya hari isnin.....

esok aku akan masuk bilik operation.....lepas abah hantar aku..abah terpaksa pegi kerja sebab ada hal penting hari tuh...."first class wad da penuh...so duduk sini dulu lah...nanti kalau ada kosong nurse tuh akan tukarkan.",begitulah penjelasan abah aku bila aku demand nak bilik sorang-sorang....ni kali ke-dua aku masuk hospital dan ini first time aku duduk wad terbuka.bukan apa,leceh lah nanti nak kene pakai tudung 24 jam...nak solat lagi....lagipun wad terbuka ni macam lagi menakutkan je...lagi-lagi toilet..pergghh..time ni aku dah mula pikir-pikir hantu apa yang bakal aku jumpa nanti...ni sume sebab pengaruh cerita hantu ni...so,berbekalkan beg baju dan surat khabar aku lepak sengsorang...bosan..seyesly bosan sampai rasa nak mengurat para pesakit lelaki wad sebelah pon ada..malangnya semuanya tua-tua belaka...tak adventure langsung kan nak mengurat orang tua...haha..so,aku baring-baring  atas katil..lepas tuh aku rasa macam....ape jadah baring atas katil??sebab aku memang sihat dan boleh berjalan-jalan..kira kalau nak suruh aku pergi melawat wad sakit jiwa pon ok je......tengah bosan-bosan aku dah mula berfikir seorang diri....."macam mana nak tidur malam ni.........isshhh...",hakhak...dasar penakut...itu hari masa masuk hospital kuala pilah,akak aku ada teman..tapi bila kat seremban dan dia lak tak cuti so kenalah aku bermalam keseorangan.....

"dik,nanti pindah ke katil 101 ye...belah sana ok",nurse berbangsa india bagi arahan.

aku just iyakan aja.....angkut beg cari katil yang dimaksudkan........jumpa je katil...aku dah mula rasa tak best...adalah jugak rasa macam nak patahkan katil tu...sebab...katil tuh tepi tingkap....katil depan,katil sebelah...KOSONG beb....."malam ni tidur awal ye..esok lepas subuh terus masuk bilik operation..awak first case tomorrow..".aku angguk-angguk je....kejadah macam mana nak lelap malam ni...ishhh.....


yang ada arrow tuh katil aku...yang ade smiley tuh....aha...ni yang aku nak citer.

"samekom weh...",datang seseorang tegur aku dengan bagi salam pon betol tak betol.aku toleh.
"waaalaikummussalam...(senyum)",aku tengok dia..aku yakin dia pompuan even nampak keras dari pandangan luarannya....tapi tak ada lah sampai ke arah nampak macam lelaki  even dress up sempoi gile but still terpancar dia seorang perempuan.aku dapat bezakan....
"nape kau masuk hospital ni??aku tengok sehat walafiat je ni...hehe..",dia cuba nak mulakan perbualan...dan soalan yang ditanya dha hampir 505 kali ditanya oleh manusia dalam hospital ni kat aku...aku pon jawab lah...bla bla bla bla...crita-crita...gelak-gelak.....magrib pon masuk waktu.dan aku cam segan mintak tolong dia teman aku pergi surau....aku kalau bangunan hospital ni memang aku samekan macam pondok dalam hutan aje...hospital ni haunted die lain macam sikit.....hehe....dia just tunggu aku solat.....aku pon malas lah nak tanya solat ke tak...aku assume dia datang bulan je la...selesai solat kitorang naik wad balik....selang beberapa jam dalam sekitar 9 malam....dia datang balik dekat aku...

"tak tidur lagi??esok operation pukul baper?",dia dah mula ajak aku borak...lepas tuh kitornag borak lagi tanya pasal family,background diri memasing and banyak ah lagi....dia kad wad tuh just temankan akak dia yang sakit tulang kot..dah berbulan macam tuh tak larat bangun..dia kata  dia suspect kena buatan orang.....aku layan kan je dia nye cter......

malam makin pekat...cuak tak cuak jugak lah katil tepi tingkap...sumpah malam ni aku tak boleh tidur.....lama pikir last-last aku pon tanya dia..."beb,bleh tak kau teman aku tidur malam ni??hehe..",sumpah buat malu jer...."apesal??kau takut ker?haha...nampak macho upenye penakut gak kau ek....",ciss dia dah mula gelak-gelak kan aku.......so pendek kan citer selang beberapa minit dia datang balik dekat katil aku sambil tarik keusi malas....."okeh,malam ni aku tidur sini temankan kau eh...jup aku nak bagitau akak aku jup kay..."...so malam tuh dia temankan aku.....so lena lah tidur aku menjelang hari bersejarah esok....bangun subuh aku kejut dia....dia macam ngantuk so aku just solat tepi katil je.....then prepare-prepare untuk temujanji bersejarah dengan doktor chan yang kacak...hakhakhak...

kenangan....

esok lepas operation dia datang katil aku lagi..time tuh mak aku dah ada dah teman..."oit...sakit tak???eh...samekom makcik.....",dia cuba berlawak dengan aku even die dah tengok muka aku ketat gila menahan sakit bila bius dah hilang.....lepas kenal kat mak aku.....dia tanya aku dah makan ke belum..aku cakap belum lagi tak berselera sebab sakit gile.....

"eh jangan nangis beb...be strong...tahan sikit...."

antara ayat last dia cakap sebelum dia blah cakap nak pegi kat akak dia.....lepas tuh aku dipindahkan ke first class wad.....dan terus dah tak nampak dia.....4 hari aku lepak dalam wad ada gak aku tunggu-tunggu dia datang untuk borak-borak......tapi tak ada sampai lah hari last aku dibenarkan keluar.......dan habis macam tuh je perkenalan singkat kitorang......rasa macam kan best kalau still contact...mesti kalau aku sedih dia boleh buat lawak-lawak bodoh dia tuh..... hmmm beb,aku doakan kau berjaya dalam hidup  dunia akhirat..dapat apa yang kau nak.......dan dipelihara dari segala kecelakaan...terima kasih sebab sudi teman aku tidur malam tuh......you are so nice kawan...and for the last part...kepada si penulis........

"jangan nangis beb...be strong...tahan sikit...."

 ciss apesal macam jejak kasih plak ni...hehe

37 comments:

Huda Luna said...

hahah tacing jugak aku bace
aku pn pnh kne dok hospital sorg2
dh la sekeliling org tua je
pastu katil sblh xde org
then tepi tingkap
aku menangis spjg mlm sbb xde sape teman =PP

eh kau sakit ape?
appendix ke?

tira hashim said...

pernah admitted gak kat spital sban tuh..sumpah scary plus nurse buat kerja ganaz gila..huhu

tira hashim said...
This comment has been removed by the author.
LUMUT said...

HUDA,
addduhh..jgn ckp hang komen entry ni tak baca....i kan tulis tuh nape i operation tuh yayang.....hehe

TIRA,
nurse mane2 pon majoriti garang...=p.haha

Anonymous said...

"eh jangan nangis beb...be strong...tahan sikit...."

betul kan, kita tak perlu kenal rapat untuk mencari alasan buatkan orang lain lebih bahagia.

aku yakin, setidak-tidaknya dia jujur dan telus untuk beri kamu semangat dan hidupkan pelita kekuatan kamu buat seketika.

walaupun sekejap, tapi dia datang tidak dijemput, dan pulang tidak dihantar kan.

Alhamdulillah.
semoga yang baik itu berpanjangan.
dan kamu panjang-panjangkan hal yang baik itu pada yang lain; walaupun bukan untuk dia itu.

Aku doakan si-dia itu dirahmati dan dikurniakan jalan mudah ke Firdausi Maha Esa kan.
Ameen

dan untuk perit yang kamu tanggung hari ini, izinkan aku pinjam dan ulang baris nada yang lama ini ya lumut

"eh jangan nangis beb...be strong...tahan sikit...."

maCy said...

asal macy ta pna pon jmpe org cmtu. tiap tahun bulan 6 kene operate kot~

Fiq said...

memang pandai buat org sebak je.

isk!

hamzah ian said...

hoyeah.. gua suke wad perempuan... muahahahaha..

wong ah ian said...

bese ar tu..raya2 ni sume nak jejak kasih..

Fiq said...

g mesir cik lumut..

Fiq said...

dia paksa aii kuar!
hahahaha

nizam omar said...

permisi ye pak..tumpang lalu aje.bisa dong..salam eid-fitri buat kalian.

GaDis CoMeL said...

gua ingat awal2 tadi cerita hantu dalam wad. haha.

beautiful_rose said...

ko kan kuat aku yakin tu =)

Huda Luna said...

oi aku dah baca dari mula sampai habes kot tapi tak jumpa tang mana yang ko cakap ko sakit ape pun!

Huda Luna said...

ok dah jumpe kat first perenggan~~
mata ku rabun itik la ni
hahah

sorry beb!

yg pasti aku bc semua
smp hati ko ckp x bc entry! heshh!
siap ko kne teman tido n solat lg huhu
manja betul

syaz shuk said...

ingat nk buat cter hantu td.. haha
tp btol r.. there r times strangers like family.. da pernah da rasa cmtu

six.september =_= said...

aku penah teman mak aku bermalam kat spital bila mak aku kena gigit dgn ular dulu
malam tu bosan2 aku ronda kawasan spital tu
lalu satu bilik tu terpampang board bilik mayat
sumpah lepas tu aku dah jadi seram dgn spital even time siang

Raihan Mahmood said...

Ayat sangat biasa kan? tp mungkin sbb dtg dr hati yg ikhlas, buat kita tersentuh.

Indahnya pertemuan singkat tu!

p/s: weh,lau dlm novel,ko bole jmpe blk pompuan tu! haha

aLy said...

dapat gak peneman kau ye..
aku dulu 1 bilik 2 katil tapi aku sorang je ada dan mula la pike yg bukan2 sampai susah lena..asek2 panggil nurse..ceeeh kite same2 penakut ar
hikhik

cEro said...

ibu jari ke atas!!

syukur beb, ko ade pngalaman camni..
lgpon, bkan smua org berpeluang lepak hospital n berkawan..

"jangan nangis beb..be strong..tahan sikit.."

cik elina said...

malang betul lah i tak penah jumpa org mcm dia.
uhu.
'jangan nangis beb...be strong...tahan sikit'.
i likeeee.
:)

Robot Baik said...

bosan dok ward walaupun sehari...
lagipun nurse2 yg comel sombong2..

duOne_sTarz said...

setelah sy bace post ini panjang lebarnya, sy dapat simpulkan:

1) wak ini penakut
2) wak ini suka layan org.jenis layan aje...haha


sekian...

LUMUT said...

layankan saja duone...haha

LUMUT said...

komen lain nnt saya reply k

duOne_sTarz said...

haha.... tapi kebiasaan orang yang saya jupe yang jenis layan2 orang ini..dia ini mesti talam 2 muka.. jeng2. adakah lumut sebegitu?

mintak berlindung nye

duOne_sTarz said...

owh cik lumut ini...kalau talam 10 muka, rupa2nya gak besar la muka cik lumut.ala2 muka raksasa dalam cerita ultraman.haha

LUMUT said...

oh ye ker?hakhakhak...

ikutla beb..
talam 10 muka pon boleh.....
adeh nnt kalau org tgo kite buat bodo je org kate sombong plak kan...eleh biasalah manusia...hakhak

ok u too

take care

duOne_sTarz said...

ok.take care.cik talam = cik lumut.haha

black_mel said...

bgus...ada kawan yg bg semangat...nice story..

kiba said...

mut jgn nangis mut. kalau kau nak menangis sebab aku balik malaysia esok takpe la. kehkeh.

aku faham perasaan kau mut, gua benci suasana suram dalam wad hospital. tapi gua bakal bekerja dengan semua benda tu. haihh

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. kejap je kenalnya.. tp leh ingat sampai skrg lg..

kelakar la.. takut tidur kat wad?? haha.. tak pernah merasa lg tdo kat wad ni. x tau cmna.. lalala~

*cimOt* said...

ouwwwhhhh..saket lutot mmg ngilu..aq pnah rse gimana..tp xdk la smpei operate bagai..cme kne fisio 1bulan..huhuhu

afiqsiddhartha said...

kau kena cari dia lumut. serious.

yusuf mujahidin ™ said...

rindu kamu lumut.

take care ye

eiffel said...

huhu..aku bwu sempat baca entry ko ni...

ntah..aku pown ngat ko nk citer sal antu..cis dan cis ko lumut!!!!

yup..kekdg kita g slesa dgn org yg kta xkenal..sbbnyer???

ah mgkin dia jga ikhlas nk berkawan kann...

moga Allah merahmati kalian...