:: jalan pintas ::

annoying (5) auckland-ku (10) basketball (4) blog (6) cinta (6) contest (5) conversation (2) esoksemalam (6) family (5) filem (3) food (3) friends (12) gelagat (2) gempa bumi (1) heart (14) hurt (7) jadi isu (14) KAMU (1) life (7) lukisan (3) lumut (10) makwe (3) memori (9) perjuangan (8) photos (11) sekolah (2) suara hati (3) tears (1) tension (3)

:: boleh tanya ::

Sunday, September 5, 2010

gempa bumi,christchurch

masih ingat peristiwa tsunami yang melanda sekitar disember 2008 itu?ingat?lupa?

yup...mesti semua tau dan ingat kan..time tuh 7 hari berturut-turut media cetak mahupun elektronik sibuk memaparkan berita terkini tentang mangsa yang terlibat....dan lebih kurang begitu jugalah yang sedang berlaku disekitar new zealand sekarang ni.....berita yang sudah pon tersebar sehingga ke malaysia, dimana christchurch yang terletak disebelah south new zealand telah ditimpa gempa bumi sekuat 7.1 skala ritcer pada 4 september yang lalu jam 4.35 am.....banyak bangunan yang musnah dan jalan raya retak terbelah dua dari apa yang saya lihat di kaca tv milik kerajaan new zealand ini.....ape pon...syukur saya panjatkan pada Allah...tiada kemalangan nyawa yang terlibat dikalangan pelajar Malaysia dan juga umat Islam seluruhnya yang berdekatan di tempat kejadian..terdapat beberapa mangsa yang cedera parah dan bangunan serta jalan-jalan ditutup...dengan itu pelajar sekitar christchurch juga menerima cuti sambungan sehingga diberitahu...

suka lah kau yer??jangan begitu.

jangan bersuka ria..sebaliknya sujud syukur pada yang Maha Esa......dengan ini saya melaporkan dari north island,Auckland....terima kasih kepada para blogger yang bertanyakan khabar saya disini....dibawah terdapat beberapa gambar disekitar tempat kejadian.......





 ini dia abang John Key kita...(PM new zealand)

we have been there on April 2010...

berdoalah agar kematian kita bukan dalam keadaan yang ngeri iaitu kemalangan yang dasyat....kepada Dia saja kita berserah.........kiamat itu makin menghampiri kita.......subhanallah.

macam serious je entry ni kan??erk...

22 comments:

maira said...

take care babe..=)

FarhanaDr said...

Syukur takde pape.. Jaga diri lumut.. Selamat hari raye weh.. Ngeee.. :)

Huda Luna said...

weh take care tau
risau lak aku
raya ni ko x blk ke?

Huda Luna said...

weh take care tau
risau lak aku
raya ni ko x blk ke?

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

selamat hari raya

n

jaga diri baik2 bebeh..

semoga selamat semuanya

lumut esoklusa said...

MAIRA..
thanks...Allah ada jagakan saya..=)

DR FARHANA,
syukur....hee..baiklah...kamu pon kay..raye raye jugak k..=)

HUDA LUNA,
tak balik makcik......uhuukkkk.....thanks...kau pon jaga diri ok..pg beraya hati2..=)

lumut esoklusa said...

GADIS KAMPUNG SEPARA BANDAR,
(ish panjang nye nama kau)

hehe

erm thanx beb..kau pon jaga diri....n slamat ari raya utk kamu disana...oh tanah airku,....hakhak

eiffel said...

wah..tatootnyer...

ngeri wey klo camtuh...kubur pown t men kongsi2 lak... :(


eh jauh lak aku pk :P

aLy said...

jaga diri beb
^_^"

black_mel said...

jaga diri...skrng ni bahaya..bencana sana sini..

sekamar rindu said...

salam..

ada dengar dan lihat berita..

moga cik lumut selamat..amin

selamat hari raya

cEro said...

lumut,
adakah gempa bumi boleh mengakibatkan kebakaran sperti gambar second last tu??

p/s: syukur kau selamat, take care..

jumapx said...

hu3

actually bila tgk berita...dah teringat kat cik lumut...

tp tak tergerak nak tanya...

bila bk blog kamu..dah cerita pasal gempa bumi...

tinggi tu skala ritcher dia...hu3

syukur semua plajar msia slamat : )

take care ya kamu~

FatinZol said...

lumut...jga diri kamu ok...

aku da rasa dulu gempa bumi kt indon..
mcm naik bot tgh laut yg bergelora...

mati tu sentiasa dekat.
kita kna sentiasa bersedia lah..

katilpatah said...

alhamdullilah lah lumut kau selamat...
klau tak nti sape la nak stalker2 blog aku n jadi president blog tanpa bunyik...
selamat ari raya...
maaf zahir..

mier@merr said...

mmg la serius beb,.... idup mati neh.. :)
eh..apesal aku senyum...masa baca berkerut lak dahi aku..
betapa aku tak peduli dunia sekeliling...
aku tak tau pun kes gempa bunmi tuh..

Konon-Konon Latifah said...

Alhamdulillah ko x apa2 mut. Semoga Allah melindungi semua umat Islam di sana... Amin.

KERAK NASI said...

knal cero tu kat blog. nape ieqah?

seroja jingga said...

Alhamdulillah
syukur kamu dan kawan2 selamat.

dikesempatan ni
akak pohon maaf ye fiq ..sepanjang perkenalan kita..kot akak ade cakap bnde yg buat kamu terasa hati..moga kamu lebih cekal..jgn sedih sedih tau..

salam aidilfitri fiq.
:))

senyum time2 nak raya ni memang wajib fiq..

¶A.K.I¶ said...

syukur ko xap2~
kad rye n kuih2nye smpai dlm mse 2mmgu.
swie lmbt ye~
slmt hari rye

keSENGALan teserlah.. said...

kakak lumut..
ambil berat ye..
*take care*

semoga semua yang ada kat sana selamat.

eh eh..selamat hari raya...~

*macam gedik je ak pggl kau kakak kann..

mUTe said...

bgs la kalo ko x terlibat. Sekbek la christchurch tu pnduduk x padat sgt. Kalo x lg dahsyat.